Ai nevoie de articole in limba Engleza pentru blogul tau?

by BloggerIn on July 3, 2011

Sa presupunem ca ai blog in limba engleza pe o nisa bine definita si ca ai nevoie de cineva care sa te ajute la scrierea articolelor. Unde cauti si care este procesul de alegere?

In continuare voi prezenta cateva lucruri care sa te ajute intr-o astfel de situatie.

Definirea cerintelor

Primul pas care trebuie facut il reprezinta stabilirea cerintelor:

  • Ce cunostiinte trebuie sa aiba candidatul pentru a putea scrie pe blog tau?
  • Ce experienta anterioara trebuie sa aiba candidatul?
  • De cate articole ai nevoie in fiecare saptamana?
  • Cat de lungi sa fie articolele (lungimea minima sau maxima)?
  • Cat esti dispus sa platesti pentru fiecare articol?
  • Vrei ca articole sa fie introduse si editate direct in WordPress (sau in platforma de blogging pe care o folosesti)?

Cerintele trebuie sa fie cat mai clare si detaliate pentru a atrage candidatii potriviti. Daca cerintele sunt prea sumare e posibil ca numarul de candidati sa fie mai mare, dar munca pe care va trebui sa o depui pentru evaluarea lor va fi si ea mai mare.

Cautarea candidatilor

Partea cea mai grea o reprezinta cautarea candidatilor. Exista multe site-uri unde pot fi publicate anunturi, cum ar fi oDesk sau Elance. Acestea accepta anunturi pentru diverse domenii (dezvoltare de site-uri, programare, etc.), asa ca rezultatele s-ar putea sa nu fie cele mai bune.

O varianta pe care ti-o recomand, daca ti-o permiti (presupun ca in cazul in care vrei sa angajezi pe cineva iti permiti), este Problogger Jobs. Aceasta e o sectiune a renumitului blog Problogger.net, in care se publica anunturi speciale pentru bloggeri si copywriter-i. Costul este de $50 pentru fiecare anunt, iar anuntul ramane activ 30 de zile.

Testarea candidatilor

In urma publicarii unui anunt, daca cerintele sunt bine definite, vor veni mai multe raspunsuri. In general aceastea se impart in doua categorii: candidati care se potrivesc bine si foarte bine cerintelor si candidati care “incearca marea cu degetul”. Aceste doua categorii trebuie separate inca de la inceput.

Strategia pe care o folosesc este de a cere candidatilor sa propuna 3 titluri pentru articole. Deci, sa nu scrie articolele, ci doar sa propuna titluri. O parte din candidati renunta inca de la acest pas, o parte propun titluri care nu se potrivesc, iar de ramas raman candidatii din categoria celor care stiu despre ce e vorba.

Etapa a doua este de a cere candidatilor sa scrie unul din articolele pentru care au propus un titlu. Evaluarea articolelor va mai cerne din candidati. O verificare cu Copyscape sau o simpla cautare pe Google sunt de asemenea utile pentru a te asigura ca articolele nu sunt copiate.

Stabilirea relatiei pe termen lung

Dupa aceste etape ar trebui sa ramana 2-3 candidati. Daca ai nevoie doar de unul, nu te grabi sa alegi acum. Mai bine faci un efort financiar pe termen scurt si mergi inainte cu toti. E foarte posibil ca pe o parte din ei sa ii pierzi dupa cateva saptamani.

Termenii relatiei pe o perioada mai lunga trebuie sa cuprinda:

  • Modalitatea de stabilire a temelor abordate
  • Validarea articolelor
  • Editarea articolelor
  • Modalitatea si termenele de plata (cei mai multi freelancer-i prefera PayPal, asa ca daca nu aveti un astfel de cont ar trebui sa va faceti)

E posibil ca in urma publicarii unui anunt sa primesti putine cadidaturi sau in urma evaluarilor sa nu gasesti persoana potrivita. Nu dispera! Incearca sa publici anuntul in mai multe locuri si in perioade diferite ale anului. De exemplu, vara, dupa sesiune, exista foarte multi studenti care isi cauta astfel de job-uri.

Ai avut vreodata nevoie de articole in limba Engleza pentru blog? Unde ai cautat canditati? Ai folosit Problogger Jobs?

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 3 comments… read them below or add one }

Joe July 3, 2011 at 3:39 pm

Excelent articol! +1

Zina July 5, 2011 at 7:25 am

Eu nu mi-aş face un blog în limba engleză dacă nu aş şti eu însămi foarte bine această limbă !

BloggerIn July 5, 2011 at 10:44 am

@Zina – Poti sa ai o idee foarte buna de blog, dar care sa nu o poti aplica in .ro. Chiar daca nu stii foarte bine engleza poti sa faci un astfel de blog angajand persoane care sa scrie pentru tine. Bineinteles, e util sa stii macar atata engleza cat sa intelegi cat de cat articolele. :)

Leave a Comment

Previous post:

Next post: