Google AdSense a implinit 8 ani

by BloggerIn on June 19, 2011

 

Echipa Google AdSense la birourile din Mountain View

In urma cu 8 ani, Google anunta venirea pe lume a AdSense, platforma de publicitate care a avut un imens impact asupra multor proprietari de site-uri si bloguri. Pentru multi, AdSense a reprezentat prima sursa de venituri din blogging, iar altii au castigat suficient pentru a-si plati facturile si nu numai.

Platforma a evoluat constant, incepand sa publice pe langa reclame in format text, reclame sub forma de bannere (imagini) si apoi in format video. Dupa preluarea Feedburner din 2007, AdSense a fost disponibil si pentru feed-urile RSS, desi programul nu s-a dovedit a fi un succes. Pe masura ce tehnologiile mobile au devenit populare, AdSense a introdus formate de reclame care sa fie vizibile si atractive si pe ecranele telefoanelor si altor dispozitive mobile.

Una din directiile constante de dezvoltare a Adsense a reprezentat-o interfata de creare, publicare si raportare a rezultatelor. In plus, AdSense este acum integrat cu Google Analytics, astfel incat se pot urmari rezultatele la nivel de pagina, vizitatori, tari de provenienta, etc.

Google nu a dezvaluit niciodata care este procentul pe care il impart cu cei care afiseaza reclamele din veniturile realizate (majoritatea reclamelor afisate de AdSense sunt achizionate de cei care vor sa promoveze servicii si produse prin Google Adwords), dar se pare ca acesta ar fi de 68/32. Asta inseamna ca daca costul pe click este $1, Google va retine 68 de centi, iar cel care publica reclama si care aduce respectivul click primeste 32 de centi. Procentul e mai generos decat in cazul altor platforme asemenatoare care merg, de obicei, pe o proportie de 70/30.

Daca la inceput era relativ usor sa faci bani folosind AdSense, acest lucru nu mai e valabil astazi (vezi si experimentul de pe BloggerIn.ro). Internetul e plin de povesti de succes, inclusiv in .ro, dar nu va lasati inselati. Majoritatea sunt “cozmetizate”, iar daca sunt reale au in spate multa munca.

Pentru a putea castiga bani folosind AdSense e nevoie de:

  • Trafic – Exista doua variante: fie trafic mare cu caracter generalist sau trafic mai redus dar targetat. Ambele pot asigura venituri bune din AdSense.
  • Piata – Pentru a castiga bani din reclame, trebuie sa existe cineva care sa si plateasca pentru ele. Daca pe .com cererea de publicitate este imensa si deci si oportunitatile sunt mari, pe .ro lucrurile nu stau la fel. Din punctul meu de vedere, pentru cei care incep acum cu Adsense pe .ro, singura sansa la venituri decente o reprezinta site-uri si bloguri de nisa.

Pentru cei interesati de AdSense recomand un curs care incepe in aceste zile si este prezentat de Daniel Scocco, proprietarul blogului DailyBlogTips.com, unul dintre cei care castiga foarte bine din AdSense. Gasiti mai multe detalii despre curs aici (nu este link de afiliat).

Acestea fiind spuse, “La multi ani, Google AdSense!“.

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 2 comments… read them below or add one }

Zina June 20, 2011 at 6:32 am

La multi ani, Google AdSense, si la mai multi bani (pentru noi) !

Andrei June 20, 2011 at 6:37 pm

Adsense este o platforma foarte utila de promovare. Castigurile pot sa fie la fel de mari (niciodata mai mari) ca si cand ai avea diversi parteneri.
Problema cu Adsense-ul este comisionul Google. Adica diferenta dintre cat te costa pe tine click-ul unei persoane (campanie adwords) fata de cat primeste utilizatorul care ti-ai afisat reclama pe site-ul lui.
De exemplu te-ar costa 0,5 euro click-ul, dar cel care castiga din adsense primeste in jur de 0,08 euro pentru acel click. Eu zic ca normal ar fi un comision doar de 20% din partea Google.
In concluzie daca ai un blog targetat este mult mai bine sa ai reclame de la diversi parteneri directi decat sa ai reclame de la adsense sau de la alt sistem indirect de affiliati.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: