De ce uneltele de monitorizare a traficului arata statistici diferite?

by BloggerIn on May 15, 2011

Cum probabil ati observat deja, fiecare aplicatie de monitorizare a traficului, retea de publicitate sau de estimare a traficului (cum ar fi Compete sau Alexa) afiseaza statisitici diferite, uneori chiar foarte diferite.

De ce se intampla acest lucru? Pentru ca fiecare considera “vizitatorul unic” in mod diferit, fiecare serviciu are propriul set de criterii prin care decide cand a intrat un vizitator pe o pagina si cand o pagina este vizitata. De exemplu, exista aplicatii de monitorizare care considera robotii (aplicatiile de scanare automata a continului, de obicei din partea motoarelor de cautare) ca vizitatori, iar altele ignora aceste vizite.

In al doilea rand, statisticile depind de solutiile tehnice de monitorizare (JavaScript, pixel tracking, etc.). In functie de solutia aleasa unii vizitatori vor fi monitorizati, iar altii nu.

Considerand cele de mai sus, iata cateva lucruri de care trebuie sa tina seama cei care isi monitorizeaza traficul:

1. Datele neprocesate sunt inutile

Cele mai multe servere stocheaza date neprocesate legate de vizitatori si vizite. Datele pot fi interpretate de diverse aplicatii pentru a afla numarul total de vizitatori si pagini vizualizate, dar necesita un efort suplimentar.

Datele oferite sunt exagerate si nu reflecta numarul real de vizitatori unici, una din probleme fiind faptul ca sunt contorizate si vizitele aplicatiilor automate.

2. Statisticile oferite de Webalizer si AW Stats sunt (si ele) exagerate

Webalizer si AW Stats sunt doua solutii foarte populare de analiza a traficului, si datorita faptului ca majoritatea serviciilor de hosting le instaleaza pentru fiecare cont. Insa ambele exagereaza (de cele mai multe ori) numarul de vizitatori si de pagini vizitate. Desi cifrele mari arata bine :) , statisticile oferite de cele doua programe trebuie privite cu o oarecare rezerva. In plus nu ofera informatii detaliate legate de sursa traficului, calitatea lui, etc.

In paranteza fie spus, am folosit multa vreme AW Stats si am fost indus in eroare de numarul mare de vizitatori unici afisati. Desi teoretic cititorii erau multi, activitatea pe blog/site era foarte redusa (comentarii, conversii, sondaje, etc.). Pana cand am inceput sa folosesc StatCounter si apoi Google Analytics care mi-au aratat ca problema nu era calitatea traficului, ci cantitatea.

3. Retelele de publicitate prezinta cifre mai mici

Numarul de afisari ai unei reclame este de obicei mai mic decat traficul total (valabil si pentru Google Adsense), asta si pentru ca exista vizitatori care nu pot sa vada reclamele sau care le blocheaza intentionat.

In aceasta privinta nu e nimic de facut. Daca vreti sa faceti bani cu o astfel de retea trebuie sa jucati dupa regulile lor.

4. Google Analytics prezinta cifre sub cele reale

Cifrele raportate de Google Analytics sunt putin mai mici decat cele reale, datorita faptului ca aplica reguli foarte stricte in ceea ce priveste numararea vizitatorilor si a paginilor vizitate.

Totusi, Google Analytics poate fi considerat un reper si un standard in lumea online. De exemplu, atunci cand un site este vandut sau cumparat pe Flippa.com, de cele mai multe ori, informatiile legate de trafic provin din Google Analytics.

In concluzie, e normal ca diferite aplicatii de monitorizare a traficului sa afiseze rezultate diferite. Pana la urma sunt mai putin importante cifrele exacte si mai mult tendinta de crestere sau de scadere. Totusi, daca doriti sa aveti o imagine cat mai buna asupra traficului de pe blogul/siteul vostru  va recomand sa folositi Google Analytics (desi nici StatCounter nu e solutie rea).

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 5 comments… read them below or add one }

Mihai May 16, 2011 at 12:42 am

Salut, Adi. Foarte bun articolul asta, si foarte realist. Felicitari!

Dan C May 17, 2011 at 12:52 pm

Dar cu trafic.ro ce ai? :) Cu ce ti-au putut gresi?

BloggerIn May 17, 2011 at 2:29 pm

@Dan C – Pur si simplu nu il folosesc. Nu am nimic cu ei :)

Dan C May 17, 2011 at 2:45 pm

Ma gandeam ca odata ce faci un articol despre unelte de monetizare, in RO, nu scapi din vedere cel mai mare instrument din RO.

BloggerIn May 17, 2011 at 3:20 pm

@Dan C – Dupa cum iti spuneam, nu il folosesc si nu am informatii legate de acuratetea statisticilor pe care le ofera. De aceea nu am mentionat trafic.ro.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: