Protejarea imaginilor de pe blogul tau

by BloggerIn on April 27, 2011

Daca publici imagini pe blogul tau, probabil ca deja te-ai lovit de aceasta problema. Fara masuri de protectie, oricine care iti viziteaza blogul poate sa dea click dreapta pe imagine, apoi “Save As…” si apoi sa foloseasca imaginea pe blogul sau site-ul propriu.

Varianta si mai rea este aceea in care cineva copiaza doar URL imaginii si apoi il foloseste pe propriul blog. Aceasta practica nu numai ca plagiaza imaginea dar si consuma din banda site-ului original, pentru ca, de fiecare data cand pagina pe care a fost copiata imaginea se incarca, va duce la incarcarea imaginii de pe pagina originala.

Avand in vedere costul si efortul pe care il implica realizarea unei imagini originale si de calitate, e bine sa fie luate cateva masuri de precautie.

Cateva solutii nerecomandate

Din pacate, cele mai comune solutii si cele mai usor de implementat nu sunt si cele mai bune, fiind chiar enervante pentru vizitatorul obisnuit.

Metoda clasica de protectie este de a nu permite vizitatorilor sa dea click dreapta pe pagina si astfel sa nu poata accesa meniul “Save As…”. Scriptul este usor de implementat, constand din adaugarea unui cod JavaScript in corpul paginilor.

Totusi, aceasta metoda blocheaza functionalitati pe care un vizitator care nu doreste sa copieze imaginile ar dori poate sa le utilizeze, cum ar fi navigarea sau printarea. De asemenea nu rezolva problema pentru ca se poate face drag and drop la imagine, se poate salva intreaga pagina, se poate face screenshot, se poate accesa codul sursa al paginii, sau se poate face disable la codul JavaScript si astfel se poate salva imaginea. Din punctul meu de vedere aceasta metoda aduce mai multe deservicii decat beneficii.

O alta metoda o reprezinta folosirea unui plugin de genul Copysafe care incripteaza imaginile si le ascunde in pagina folosind diverse tehnici. Desi este o metoda eficienta, dezavantajul il reprezinta costul, dar si faptul ca e foarte posibil ca unele browsere sa nu poata vizualiza imaginile. Asadar, sunt atat de bine protejate incat o parte din vizitatori nu le vor vedea.

Solutii incomplete

Exista solutii care protejeaza partial imaginile, dar au avantajul ca nu deranjeaza vizitatorii, cum este cazul scriptului prezentat mai sus.

O varianta este folosirea unei imagini transparente care sa fie plasata deasupra imaginii propriu-zise. Daca cineva incearca sa salveze imaginea folosind click dreapta sau drag and drop, va accesa de fapt imaginea transparenta. Totusi, aceasta solutie nu rezolva problema screenshot-ului sau gasirea URL-ului imaginii in codul paginii.

O alta solutie partiala este impartirea imaginii in segmente si asamblarea in HTML, in momentul vizualizarii. Astfel imaginea va aparea intreaga, dar in momentul in care cineva va incerca sa o salveze va trebui sa salveze toate segmentele si apoi sa refaca imaginea initiala, ceea ce poate fi destul de descuranjant.

E o solutie care cotracareaza majoritatea tehnicilor de copiere a imaginilor (mai putin captura de imagine), dar este mai greu de implementat. De asemenea nu se poate aplica atunci cand se afiseaza un volum mare de imagini sau cand e vorba de imagini de dimensiuni mici.

Aceste solutii, desi incomplete, ofera o protectie relativ buna a imaginilor si cel mai important, nu impiedica accesul la functionaliti ale browserelor.

(Probabil) Cea mai buna solutie

In cautarea unei solutii pentru protejarea imaginilor trebuie pornit de premiza ca nu exista solutie impotriva copierii prin captura (screenshot). Orice element vizual dintr-o pagina web poate fi capturat, prelucrat si refolosit.

Astfel, solutia cea mai buna este de a afisa doar imagini care acceptam sa fie copiate.

Aceasta abordare implica folosirea unui watermark , adica imaginile sunt marcate, insemnate cu un element distinctiv astfel incat sa poata fi identificata provenienta lor. Aceasta solutie poate fi aplicata usor folosind aplicatii gratuite si ia doar cateva secunde. De asemenea exista site-uri, cum ar fi deviantArt, care ofera posibilitatea de a adauga un watermark in momentul in care se face upload la imagine.

Totusi, folosirea unui watermark vizibil presupune gasirea un echilibru nu foarte usor de atins. Trebuie sa fie dificil de sters si suficient de vizibil, dar in acelasi timp e necesar sa nu deranjeze privitorii. De obicei, cel mai bune abordari sunt cele care folosesc insemne semi-transparente plasate in centrul imaginilor.

Daca afisarea unui watermark vizibil nu este convenabila (din diverse motive) se poate folosi watermark invizibil, cum este cel oferit de Digimarc’s MyPictureMarc care protejeaza imaginile si, mai mult, permite cautarea de copii pe Internet. Din pacate, aceasta solutie este si destul de costisitoare.

Asadar, din punctul meu de vedere, folosirea de watermark-uri reprezinta solutia optima de protejare a imaginilor cu un efect minim asupra vizitatorilor.

Alte solutii de protejare a imaginilor

Pe langa solutiile prezentate mai sus, mai exista si altele care merita mentionate:

  • Folosirea de imagini la rezolutie mica. Evident nu este o solutie optima, dar avand in vedere ca, de obicei, cei care copiaza imagini cauta rezolutii mari, poate fi o solutie acceptabila.
  • Incadrarea imaginilor in fisiere Flash. Desi rezolva o mare parte din probleme, nu rezolva captura de ecran si, in plus, face ca blogul/site-ul sa se incarce mai incet. De asemenea implica efort suplimentar din partea autorului.
  • Adaugarea de informatii EXIF la imagini. Informatiile de tip EXIF sunt atasate unei imagini si contin numele autorului, datele de contact, etc. Din pacate aceste informatii pot fi modificate de oricine si deci nu reprezinta o solutie efectiva de protejare a imaginilor.
  • Alte scripturi Javascript. Exista tot felul de scripturi cu diverse abordari. Cele mai multe insa nu reolva problema drag and drop-ului si sunt usor de contracarat prin setari de browser care nu permit rularea scripturilor.

Concluzii

Nu exista metode de protectie a imaginilor pe Internet 100% eficiente. Daca nu vreti sa va vedeti imaginile plagiate in nici un fel atunci cea mai sigura solutie este sa nu le publicati.

In ceea ce priveste protejarea imaginilor nu e vorba de gasirea celui mai puternic sistem de protectie ci, mai degraba, de identificarea nevoilor pe care le are fiecare. Daca e vorba de poze din vacanta probabil ca nu merita efortul si costul pe care il implica implementarea unui sistem complex. In schimb se justifica daca e vorba de imagini cu valoare artistica si comerciala.

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 5 comments… read them below or add one }

Blog de poker April 27, 2011 at 3:57 pm

S-a intamplat ceva cu pozele de pe bloggerin.ro? :)

Oricum informatiile, macar in ceea ce priveste folosirea watermarkului sunt foarte folositoare. Multumesc.

Zina April 28, 2011 at 7:24 am

Eu folosesc imagini luate de pe Google, asa ca nu am ce proteja, deocamdata. Totusi, e bine de stiut, poate in viitor voi publica ceva mai pretios !
P.S. Adriane, inca nu te-ai trezit bine dupa petrecerile de sarbatori ! Corecteaza iute titlul: “blogul” in loc de “blog”. Sper sa nu te superi !

BloggerIn April 28, 2011 at 9:46 am

@Zina – :) ) Intr-adevar, inca nu mi-am revenit. Multumesc pentru observatie.

daniel rus April 29, 2011 at 9:27 am

un watermark ar trebui pus pe orice poza proprie. daca il puneam, ajungeam cu numele blogului la Acces direct :D

BloggerIn May 12, 2011 at 11:14 am

@Blog de poker – Nu s-a intamplat nimic cu imaginile de pe BloggerIn.ro. :) Doar am fost intrebat de cineva ce se poate face pentru a proteja imaginile de pe un blog si am dezvoltat subiectul ;)

Leave a Comment

Previous post:

Next post: