Ce e Google +1, de ce e important si cum sa te pregatesti pentru el

by BloggerIn on April 26, 2011

In 30 martie Google a anuntat lansarea unei noi functionalitati a motorului de cautare, si anume, un buton care se cheama “+1″. Ca orice schimbare pe care o face Google, aceasta noua functionalitate va influenta modul in care blogul sau site-ul tau beneficiaza de trafic organic. Sunt implicatii atat bune cat si mai putin bune pentru toti bloggerii. In orice caz, este bine sa fim pregatiti pentru ceea ce urmeaza, mai ales ca efectele se vor vedea in urmatoarele 6-12 luni.

Ce este Google +1?

In principal, Google +1 este o modalitate prin care utilizatorii pot sa voteze rezultatele care li se par cele mai utile. Utilizarea este foarte simpla, constand din apasarea unui buton plasat in dreapta titlului paginii.


Astfel, utilizatorii vor vedea rezultatele care au fost cel mai votate si, cel putin teoretic, le vor alege in dauna celor nevotate. In plus, Google +1 permite (optional) si afisarea numelor celor care au votat un anumit rezultat.

De ce e Google +1 important?

De ceva timp, Google este preocupat de integrarea social media si social networking in rezultatele cautarilor.

Probabil ca toata lumea a observat faptul ca pentru anumite cuvinte cheie link-urile de pe Facebook sau Twitter au prioritate in fata blogurilor sau site-urilor. De ce se intampla acest lucru? Simplu: Google incearca sa gaseasca rezultate bune, care sunt folositoare pentru utilizatori. Si, de obicei, link-urile care sunt promovate prin retele de socializare sunt ceva mai mult decat simple site-uri sau articole foarte bine optimizate. Bineinteles, nu orice link-uri de pe Facebook sau Twitter ajung ca rezultate in Google. Dar asta e alta poveste.

Google +1 isi propune sa permita utilizatorilor sa intervina in validarea sau invalidarea rezultatelor, astfel incat aceastea sa nu mai fie doar rezultatul unui algoritm ci sa poate fi influentate si de utilizatori.

Implicatiile Google +1 pentru bloggeri

Din punctul meu de vedere, Google +1 ar putea reprezenta un mare beneficiu pentru bloggeri, dar poate fi si un potential pericol.

Atunci cand un utilizator va da click pe butonul +1, site-ul sau blogul va beneficia de un vot direct in cadrul motorului de cautare. E ca si cum utilizatorul ar spune: “Da, imi place acest rezultat, este util“. Si Google va tine minte asta.

Pentru tine, ca blogger, acest lucru inseamna ca va trebui sa produci cele mai bune articole cu putinta. Pentru ca daca un alt blog primeste un vot, iar blogul tau nu il primeste, e posibil ca in curand sa te regasesti mai jos in rezultatele cautarilor.

Daca Google considera ca votarea si feedback-ul din partea utilizatorilor este atat de important incat sa creeze un buton, cel mai probabil ca vor exista influente majore si in ceea ce priveste modul in care aceste voturi vor influenta algoritmul de cautare. Si cel mai probabil cei cu mai multe voturi vor fi mai bine pozitionati decat cei care au mai putine, indiferent de gradul de optimizare SEO.

Cum sa te pregatesti pentru Google +1

Asa cum am spus, functionalitatea a fost anuntata pe 30 martie, dar va mai trece ceva pana cand va fi lansata oficial. Asta nu inseamna ca nu trebui sa faci nimic in privinta asta. Iata cativa pasi care te vor pregati pentru ceea ce urmeaza a fi Google +1.

  1. In primul rand, preocuparea principala trebuie sa fie catre scrierea de articole de calitate, utile pentru cititori. Daca ultimul update Google nu te-a convins, atunci Google +1 ar trebui sa o faca. Algoritmul Google va beneficia si de feedback-ul utilizatorilor si daca articolele de pe blogul tau nu sunt de calitate atunci vei primi din ce in ce mai putin trafic organic.
  2. In al doilea rand, vezi cum functioneaza Google +1. Mergi la sectiunea de experimente a Google si da click pe Join experiment. Incepe sa te joci cu butonul +1.
  3. In al treilea rand, nu abuza de el. Google nu ii agreaza pe cei care incearca sa isi promoveze propriile site-uri sau articole.

In mod evident, Google +1 nu este o retea sociala, dar este un sistem de votare care va permite Google sa isi faca o idee referitoare la ceea ce le place sau nu le place utilizatorilor. Si, in momentul in care va exista si un buton care sa poate fi inclus in paginile blogurilor, functionalittea va fi si mai puternica.

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 4 comments… read them below or add one }

razvan April 26, 2011 at 10:32 pm

ca sa apreciezi un rezultat nu e suficient sa vezi descrierea de 60 de caractere (sau cate or fi)….trebuie accesezi pagina respectiva, sa o citesti, iar daca ti se pare util ce ai citit in raport cu termenul ceea ce cautai defapt, sa te intorci inapoi in pagina cu rezultate si sa dai +1. personal mi se pare aiurea. sa vezi atunci campanii de manipulare a rezultatelor, cu linkuri intermediare si scurtate. din cate am inteles linkurile scurtate sunt contorizate, esti mai in tema ca mine, poate faci un articol despre linkurile scurtate si influenta lor . overall rezultatele cautarilor cu algorimii de dinainte de update mi se pareau mai revante…sau poate doar mie mi se pare!?.

BloggerIn April 27, 2011 at 7:38 am

@razvan – Din cate am inteles va exista si un buton +1 asemanator cu cel de ReTweet, care va putea fi inserat direct in paginile blogurilor. Asta ar rezolva problema de care spui.

Cu singuranta ca se va incerca manipularea sistemului si ramane de vazut cum va reusi Google sa contracareze aceste incercari. Oricum, din cate vad, vom putea vota doar daca suntem logati. Asadar, Google va stii cine e cel care voteaza (localizare, produse Google folosite, mailurile pe care scrie si le primeste, etc.). E discutabil cat e de benefic acest lucru, dar cred ca manipularile nu vor putea fi grosolane.

Zina April 28, 2011 at 7:26 am

Si uite asa vom depinde iar de relatiile de gasca…

BloggerIn April 28, 2011 at 9:48 am

@Zina – Sa speram totusi ca Google va gasi un algoritm cat de cat echilibrat, astfel incat “gastile” sa nu fie favorizate.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: