Cateva motive pentru care NU trebuie sa te compari cu un blogger de top

by BloggerIn on April 16, 2011

Aproape oricine are, in ultima vreme, un blog. E atat de usor sa-l faci incat putem considera ca nu mai exista bariere de intrare in, ceea ce se numeste pompos, blogosfera. Odata intrat lucrurile devin mai complicate. Asteptarile sunt mari si, de cele mai multe ori, la fel sunt si dezamagirile.

Obiectivele pe care si le propune un blogger incepator se incadreaza in trei mari categorii: mult trafic, un numar mare de subscriber-i/follower-i si castiguri in bani. Aceste obiective sunt posibil de atins, dar, in faza de inceput, sunt total nerealiste. E bine ca toata lumea sa constientizeze acest lucru.

Atunci cand cineva incepe sa lucreze la un blog nou, cele trei obiective enumerate mai sus pot fi doar obiective pe termen lung. Pe langa acestea trebuie sa isi propuna lucruri pe care sa le poata implini chiar de la inceput, zi de zi, luna de luna.

In blogosfera se discuta destul de mult despre bloggerii de top (de pe asa numita A-list) care au sute de mii de vizitatori unici pe luna si un numar mare de subscriber-i. Foarte multi din cei care isi fac un blog sunt inspirati de bloggerii de top si spera sa ajunga in aceeasi pozitie. Nu vreau sa dezamagesc pe nimeni, dar, cel mai probabil, acest lucru nu se va intampla. Cel putin, nu foarte curand.

Bineinteles, exista si exceptii. Un exemplu, il reprezinta CreativeMonkeyz (de care probabil a auzit toata lumea) care a reusit intr-un timp foarte scurt sa ajunga la un nivel de trafic de invidiat. Cum au reusit? Prin originalitate. Nu au copiat pe nimeni. Au avut ideea lor, au crezut in ea, iar succesul a venit.

Bloggerii de top rareori spun cat timp si cata munca au depus pentru a ajunge la nivelul la care sunt in acest moment. Poate sa para usor ceea ce fac ei, dar, in nici intr-un caz, nu este. Succesul are in spate mult efort depus pe o perioada indelungata. Nu trebuie uitat nici un moment ca bloggerii de top scriu posturi si articole de mult timp, zi dupa zi si ca au supravietuit diverselor transformari pe care le-a suferit blogging-ul de-a lungul timpului.

Iata cateva motive pentru care compararea cu un blogger de top va poate dauna serios:

1. Obiectivele propuse pot fi nerealiste. In momentul in care ne comparam cu un blog care are zeci de mii de vizitatori inainte sa avem macar cateva sute este ca si cum am dori sa invatam sa alergam inainte de a invata sa mergem. Obiectivele pe care si le propune un blogger incepator trebuie sa fie realiste si sa fie stabilite fara a tine cont de ceea ce fac altii. 100 de vizitatori in prima luna, 200 de vizitatori in a doua, etc.

2. Cantitatea de munca care trebuie depusa este prea mare. Blogger-ii de top publica articole zilnic, uneori chiar de mai multe ori pe zi. Au exercitiul de a produce continut de calitate in timp relativ scurt. Un blogger la inceput de drum nu ar trebui sa incerce acelasi lucru. E mai bine sa fie publicate 3 articole de calitate pe saptamana in loc de 7 articole de calitate slaba. In primul rand trebuie sa se tina seama ca publicul numeros al unui blog renumit se asteapta la articole zilnice. Nu este si cazul unui blog care incepe sa se dezvolte. In alt doilea rand, e obositor pentru oricine sa scrie si sa publice articole zilnic. Daca cineva incearca sa faca acest lucru chiar de la inceput risca sa se epuizeze si sa renunte.

3. Blogging-ul poate deveni stresant. A scrie articole trebuie sa vina din pasiune, din dorinta de impartasi cunostinte sau experiente cu ceilalti. Compararea cu un blogger de top aduce stres in activitatea de scriere a articolelor si poate duce la estomparea pasiunii. Iar cand pasiunea nu exista, calitatea articolelor scade.

4. Frustrarea e la ordinea zilei. In general vorbind, blogging-ul este un proces frustrant. De cele mai multe ori lucrurile pe care incercam sa le realizam nu ies asa cum ne asteptam. Aceasta e realitatea. In plus, e necesar sa incercam tot timpul lucruri noi si originale. Daca nu facem acest lucru, blogul nostru va deveni un blog ca oricare altul, unul din miile de bloguri care au acelasi subiect. Un lucru pe care nu il observa multa lume este ca bloggerii de top schimba tot mereu cate ceva. Dar, mare atentie, nu incercati sa ii copiati daca nu doriti ca frustrarea sa atinga cote de nesuportat. Sunt sanse mici ca ceea ce functioneaza in cazul lor sa functioneze si in cazul vostru.

Concluzia e ca fiecare blogger trebuie sa scrie articole ca si cum ar scrie pentru el, fara sa se compare cu altii si mai ales cu cei din fruntea listei. Este un obicei care provoaca doar expectante nerealiste, frustrare si, de multe ori, duce la abandon.

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 7 comments… read them below or add one }

Andrei April 17, 2011 at 10:58 am

A te compara pentru mine inseamna dusmanizarea bloggerilor de top. Si aici vine o intrebare veche – de ce sa iti faci dusmani cat ii poti face aliatii tai?

In tema subiectului, intrebarea ar fi astfel – de ce sa te compari cu ei, cand poti imprumuta si duce la un alt nivel ce fac ei?

Zina April 20, 2011 at 7:03 am

Dupa cum am mai scris, cel mai intelept lucru este sa te compari numai cu tine insuti, sa constati progresele (sau…)de la o etapa la alta, comparandu-le cu imbunatatirile aduse, etc.

Horia April 20, 2011 at 9:28 pm

Salut! Am nevoie de ajutor.
De 14 luni aveam un site la care tineam mult. Acum imi apare anuntul:
istoriiregasite.wordpress.com is no longer available.
This blog has been archived or suspended for a violation of our Terms of Service.
For questions or concerns, contact WordPress.com Support.
Cu ce am gresit?
Ce pot face pentru a indrepta situatia?
Multumesc.

Joe April 20, 2011 at 11:38 pm

Horia, la mine merge blog-ul tau…

Horia April 21, 2011 at 11:16 am

Nu stiu cum, dar s-a rezolvat problema.
Multumesc.

FreeSeoDesign April 22, 2011 at 4:46 pm

off, fruntea listei ii roade pe multi :) )

Iti doresc un Paste Fericit!

BloggerIn April 25, 2011 at 8:30 am

@Andrei – Nu e vorba neaparat de dusmanie. Multi bloggeri incepatori se uita la un blog cu multi vizitatori si isi spun: “Nu e mare lucru. Pot sa fac si eu asta, pot sa scriu mai bine si mai interesant.” Dar dupa ce se apuca de lucru isi dau seama ca nu e chiar atat de usor sa cresti si sa ajungi mare.

@Zina – Foarte corect!

@Horia – Probabil ca a fost doar o problema temporara.

@FreeSeoDesign – Din punctul meu de vedere fruntea listei nu ar trebui sa ne preocupe prea mult. Mai ales pe cei care suntem pozitionati in nise care nu au de a face cu cancanul si stirile mondene. Fiecare sa faca ce stie si ce face bine.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: