Daca ar fi sa faci un blog nou in ce limba l-ai face, engleza sau romana si de ce?

by BloggerIn on March 2, 2011

Un nou articol din seria Intrebari si raspunsuri raspunde la o intrebare venita din partea lui Mihai: “Daca ar fi sa faci un blog nou in ce limba l-ai face, engleza sau romana, si de ce?“.

Raspunsul nu e neaparat simplu, pentru ca depinde de obiectivele pe care ti le propui atunci cand incepi un blog nou, dar si de capacitatile pe care le ai.

Afacere sau 100% hobby?

Daca noul blog este doar o distractie, un hobby, e indiferent daca e in engleza sau in romana. Nu conteaza limba atata timp cat iti face placere si nu ai asteptari mari in ceea ce priveste numarul de cititori si castigurile.

Daca obiectivele pe care ti le propui au o cat de mica tenta financiara atunci sunt alte criterii care trebuie luate in considerare.

In principiu, piata pe care o acopera un blog in limba engleza este mult mai mare decat un blog in limba romana. In mod evident, si potentialul de a monetiza blogul este mai mare, fie ca vorbim de AdSense, vanzare de link-uri, vanzare bannere sau affiliate marketing.

Ce stiu sa fac?

Orice proiect nou ar trebui sa inceapa cu o analiza SWOT. Suna complicat, dar de fapt e foarte simplu: trebuie sa analizam care sunt atuurile, slabiciunile, oportunitatile si amenintarile pe care le vedem legate de noul proiect.

Pe scurt, trebuie sa ne gandim la:

  • Ce stim sa facem, ce ne pasioneaza, la ce suntem buni (atuuri). De aici va rezulta subiectul/nisa blogului. De asemenea trebuie sa ne gandim cat de bine stapanim limba engleza si respectiv limba romana. In paranteza fie spus, corectitudinea articolelor este extrem de importanta atat in engleza cat si in romana.
  • Ce NU stim sa facem, ce subiecte NU ne sunt la indemana (slabiciuni). Daca nu stim engleza aproape deloc, in mod evident nu putem incepe un blog in aceasta limba.
  • Oportunitatile pe care le vedem pe o anumita nisa. Daca avem o idee geniala trebuie sa ne gandim pe ce piata ar da randament maxim. Exista subiecte care functioneaza foarte bine pentru un blog in limba engleza si mai putin bine pentru un blog in limba romana si invers.
  • Concurenta pe care o avem. Pe piata blogurilor in limba engleza concurenta e acerba, pe aproape orice subiect, fie ca este el nou sau nu. In schimb, in blogosfera romaneasca mai este inca loc destul.

Dupa o astfel de analiza, raspunsul ar trebui sa fie destul de clar. Pe scurt, alegerea depinde de nisa abordata, dar si de capacitatile pe care le avem.

Ce as face eu?

Avand in vedere ca am deja bloguri care imi satisfac nevoia de ”hobby”, ma gandesc mai mult la monetizare. In acest context si cu experienta pe care o am in acest moment, as merge pe un blog in limba engleza. Blogurile romanesti nu sunt imposibil de monetizat, dar e mult mai greu.

In plus, nu ma regasesc intr-o blogosfera care merge mult spre tabloidizare si mai putin catre continut de calitate si articole utile.

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 3 comments… read them below or add one }

Blog poker March 2, 2011 at 6:45 pm

Cu siguranta blog in limba romana. Desi mai greu de monetizat la inceput, pe termen lung sunt avantaje.

E drept ca in afara din cate am observat (nu am experienta .com) se merge mai bine pe ideea de colaborare, discutie, parteneriate etc.

Si la noi este posibil sa fii recunoscut daca iti alegi nisa potrivita. Important este sa nu copiezi si sa oferi totusi ceva original.
Din ce am observat vizitatori nu fac diferenta intre bloguri si altele siteuri/platforme.

De un singur sunt sigur in .ro Chiar cu un trafic mic poti face bani. Important e sa stii pe ce nisa esti.

vasiauvi March 2, 2011 at 8:25 pm

Eu ma gandesc sa ma las de blogging dar in caz de as face un alt blog l-as face tot in romana…

andrei March 5, 2011 at 12:31 pm

Română. Să încep blogul în engleză a fost o greseală.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: