Google Analytics: Raportul New vs. Returning

by BloggerIn on February 14, 2011

In weekend am primit de la Florin o propunere de articol: sa explic ce arata si cum se interpreteaza raportul "new vs. returning" din Google Analytics. Cum subiectul mi s-a parut interesant ma grabesc sa raspund. :)

In primul rand, pentru a vizualiza raportul trebuie mers in contul de Google Analytics si apoi pe View Report pentru blogul sau site-ul care ne intereseaza. De acolo, click pe Visitors si pe New vs Returning. Daca totul merge bine trebuie sa vedeti ceva asemanator cu raportul pentru BloggerIn.ro:

Raportul New vs. Returning arata cate vizite au fost facute pe blog, iar aceastea sunt impartite in doua categorii: "new visitors" (vizitatori noi, care acceseaza blogul pentru prima oara) si "returning visitors" (vizitatori care se intorc pe blog).

Atunci cand cineva viziteaza un blog sau un site pentru prima oara, vizita este catalogata ca "vizita din partea unui vizitator nou" = new visitor. Daca vizitatorul a mai accesat site-ul atunci se contorizeaza la "vizita din partea unui vizitator care revine pe site" = returning visitor.

Raportul New vs. Returning contorizeaza vizitele si nu vizitatorii. Pentru a vedea numarul de vizitatori unici trebuie accesat raportul Absolute Unique Visitors.

Iata un exemplu care explica cum se genereaza raportul New vs. Returning (exemplu este luat chiar de pe blogul Google Analytics):

Se considera intervalul 1-31 mai.
Userul A viziteaza www.domain.com pentru prima data in 5 mai si apoi se intoarce in data de 12 si in 17 mai.
Userul B viziteaza www.domain.com in 8 aprilie si apoi se intoarce in 5 si in 12 mai.

Statisticile arata asa:
In New vs. Returning: Vizita din 5 mai a lui A este numarata ca o vizita din partea unui vizitator nou.  Urmatoarele vizite (din 12 si 17 mai) sunt trecute la "returning visitors". Toate vizitele facute de B sunt trecute la "returning visitors".

In final, daca nu au fost alte vizite, se considera 1 la "new" si 4 la "returning".

E important de inteles ca, daca Google Analytics este proaspat instalat pentru blogul/site-ul tau, atunci numarul de vizitatori noi este mult mai mare decat al celor care se intorc. Acelasi lucru se intampla si daca selectam o perioada mai lunga de timp.

Care ar trebuie sa fie proportia New vs. Returning?

Vizitatorii noi arata numarul celor care au gasit blogul sau site-ul in perioada masurata. Evident ca acest numar ar fi bine sa fie cat mai mare. De ce depinde? De optimizarea SEO a blogului (cu cat site-ul este mai optimizat cu atat este mai bine pozitionat in rezultatele cautarilor), de numarul de link-uri, de numarul de comentarii de pe alte bloguri, etc.

Numarul vizitatorilor care se intorc reflecta calitatea blogului. Daca blogul este bine optimizat si promovat, dar articolele nu sunt de calitate atunci numarul celor care se intorc este mic.

E greu de spus care ar trebui sa fie proportia intre cele doua valori. Pentru un blog care construieste o comunitate, returning visitors este important si cred ca o valoare de 20-30% este de dorit. Pe de alta parte, tot timpul e nevoie de sange proaspat, de vizitatori noi (50-60%) pentru ca blogul sa nu devina o comunitate inchisa.

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 4 comments… read them below or add one }

badge® February 16, 2011 at 12:38 am

După 2 săptămâni și un pic de Google Analytics am 25,77% returning. Personal îl iau ca pe un rezultat bun, iar țelul e să mă duc spre 40%…ar fi deplasat dacă îndrăznesc să visez la un fifty-fifty…? Bounce e la 55,83%, deci n-aș zice că nu mă bagă nimeni în seamă…și culmea, din câte știu, nu prea beneficiez de aportul apropiaților…

BloggerIn February 16, 2011 at 9:50 am

@badge – Eu zic ca rezultatele tale sunt foarte bune, iar bounce rate-ul remarcabil. Succes in continuare!

Zina February 16, 2011 at 12:18 pm

Interesant, dar demobilizator :( Sunt cam departe de cifrele alea …

BloggerIn February 16, 2011 at 12:41 pm

@Zina – Nu trebuie sa fie demobilizator. Cu timpul rezultatele vor fi mai bune.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: