Cum se poate creşte viteza de incarcare a blogului?

by BloggerIn on February 9, 2011

Al doilea articol din seria Intrebari si raspunsuri se ocupa de o intrebare adresata de Zina: Cum se poate creste viteza de incarcare a blogului?

Intotdeauna cand se pune problema sa realizam o optimizare trebuie sa identificam care sunt factorii care influenteaza functionarea a ceea ce vrem sa imbunatatim. In cazul vitezei de incarcare a unui blog, se pot identifica trei categorii de factori:

  • factori ce tin de blog (dimensiunea paginilor, a imaginilor, tema folosita, widget-uri, etc.)
  • locatia vizitatorilor si
  • hosting (serviciul de gazduire)

Sa le luam pe rand.

Factori interni (care tin de blog)

Atunci cand vrem sa crestem viteza de incarcare a blogului, primul lucru spre care trebuie sa ne indreptam atentia este chiar blogul. Viteza de incarcare este direct proportionala cu "greutatea" paginilor, adica cu cantitatea de cod pe care le contin si cu dimensiunea imaginilor folosite.

Iata cateva metode de a obtine un blog "suplu":

  1. Sa se aleaga o tema/template profesionist gen Thesis sau Genesis. Acestea sunt programate cu mai mare atentie decat temele free si se pune accentul pe o incarcare cat mai rapida.
  2. Sa nu se foloseasca un numar exagerat de plugin-uri si widget-uri. Chiar daca nu simtim acest lucru, fiecare plugin sau widget activat duce la scaderea vitezei de incarcare. Trebuie gasit un compromis cat mai bun intre functionalitate si viteza.
  3. Sa nu se foloseasca imagini de dimensiuni mari si sa se optimizeze cele existente. Un plugin foarte bun pentru acest lucru este WP Smush.it.
  4. Sa se foloseasca un plugin pentru cache de genul W3 Total Cache. Un astfel de plugin stocheaza paginile care au fost deja afisate astfel incat, in momentul in care un alt vizitator acceseaza aceeasi pagina, aceasta nu va mai trebui generata ci va fi "servita" din arhiva "cache".

Locatia vizitatorilor

Daca blogul este scris in limba romana si deci marea majoritatea a cititorilor sunt din Romania, iar blogul este gazduit in alta parte a lumii, este posibil ca viteza de incarcare sa fie relativ mica indiferent cat de optimizat este blogul sau de cat de perfomant este serviciul de hosting.

Daca, dimpotriva, blogul are vizitatori din toata lumea atunci o alegere inteleapta este un serviciu de hosting din Statele Unite sau din Marea Britanie.

Hosting

Pe langa locatia serviciului de hosting, trebuie avut grija la performantele pe care le ofera. Majoritatea acestor servicii gazduiesc zeci, chiar sute de bloguri pe aceleasi server. Daca un blog ajunge sa aiba multi vizitatori, atunci are nevoie de mai multe resurse (memorie, procesor) la care nu are insa acces din cauza limitarilor. Consecinta: paginile blogului se incarca incet.

Asadar, daca aveti un blog care incepe sa creasca trebuie sa treceti de la cel mai ieftin pachet de gazduire la unul semi-profesionist sau chiar profesionist pentru a va asigura ca blogul se incarca cu o viteza decenta.

Pentru alegerea unui serviciu de hosting va recomand sa cititi si acest articol.

Daca tot suntem la capitolul viteza de incarcare va recomand un site dragut care compara viteza de incarcare a doua site-uri: whichloadsfaster.com. Am facut un test cu BloggerIn.ro si LecturiRecenzate.ro, iar rezultatul il puteti vedea mai jos:

Blogul tau se incarca mai repede decat BloggerIn.ro?

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 10 comments… read them below or add one }

andrei February 9, 2011 at 3:14 pm

Al meu e o idee mai rapid, se pare. Oricum siteul zice că e egalitate :)

Zilnicit February 9, 2011 at 3:43 pm

Blogul tău se încarcă cu 49% mai rapid decât al meu. Cred că din cauză că nu folosesc plugin de cache. Ar mai putea fi şi altceva?

Joe February 9, 2011 at 4:38 pm

Mai rapid cu 16%
Mai rapid cu 22% dupa 2 incarcari

http://whichloadsfaster.com/?l=mobilesmug.com/&r=bloggerin.ro/

Dar acest test nu depinde de providerul de internet? Eu am net pentru cateva zile prin modem HSPA 7.2 Mbps de la RDS.

Razvan February 9, 2011 at 5:56 pm

Al meu se incarca mai repede decat al tau cu 76%.Dar al meu are mai putin informatie ca si al tau.

SeeL February 9, 2011 at 6:42 pm

Pentru a creste viteza de incarcare se mai pot face cateva lucruri. In fisierul corespunzator head-ului blogului (cel mai probabil header.php in wordpress) se inlocuiesc caile de acces dinamice cu link-uri statice catre: fisierele . css, java script, logo, etc. In acest fel se micsoreaza cantitatea de informatie ceruta serverului de catre browser.

BloggerIn February 10, 2011 at 3:05 pm

@andrei – Suntem pe aproape. :)

@Zilnicit – Avand in vedere ca folosim aceeasi tema si faptul ca tu ai mai putine widgeturi cred ca e vorba de hostator.

@Joe – Bravo! Foarte frumos iti merge blogul.

@SeeL – Multumesc pentru completari.

Mack February 10, 2011 at 3:24 pm

2.2 × faster
Bataie cu ceasul de la gara :) )

Zilnicit February 10, 2011 at 8:53 pm

@BloggerIn Şi eu m-am gandit la asta. Serverele nu sunt în România şi cel mai probabil asta e cauza

Zina February 11, 2011 at 6:57 am

Multumesc foarte mult Adi. Am sa fac si eu ce ma pricep din ceea ce ai scris tu ca se poate face.

Andi March 18, 2011 at 8:01 pm

Leave a Comment

Previous post:

Next post: