Bounce Rate: mic, normal sau mare?

by BloggerIn on December 5, 2010

Intr-un articol anterior am explicat ce este bounce rate-ul si de ce este important de urmarit. In acest articol voi explica care sunt valorile normale pentru bounce rate si ce valori sunt considerate mici, respectiv mari.

In primul rand trebuie inteles ca valoarea bounce rate-ului trebuie judecata in functie de scopul site-ului, al blogului sau chiar al unei pagini. De exemplu, un forum va avea in mod natural valori mai mici ale bounce rate-ului decat un blog, pentru ca pe forum exista multe subiecte, dezbateri, intrebari, raspunsuri, pe cand in cazul unui blog vizitatorul citeste un articol si apoi merge mai departe.

Al doilea aspect care trebuie luat in considerare atunci cand vine vorba de bounce rate este faptul ca o valoare mare nu este neaparat un lucru rau. Daca site-ul sau blogul are ca scop principal monetizarea traficului, atunci faptul ca vizitatorii parasesc pagina prin click pe reclame este exact ceea ce se doreste si inseamna ca site-ul este optimizat bine (pentru scopul propus). Bineinteles ca mai trebuie considerat cazul in care vizitatorii parasesc pagina fara a da click pe reclame, prin inchiderea browser-urului, iar acest lucru nu este de dorit.

Acestea fiind spuse sa vedem cateva cifre concrete. In cazul blogurilor, se considera ca o valoare de peste 70% este mare. Prin natura lor, blogurile favorizeaza valori mari ale bounce rate-ului. Asta pentru ca au subscriber-i (mai multi sau mai putini) care viziteaza blogul doar pentru a citi ultimul articol scris dupa care parasesc blogul. Dar peste 70% este prea mult si ar trebui sa dea de gandit (vezi mai jos cateva metode de scaderea a bounce rate-ului).

Daca pe blog exista multe reclame, iar scopul este monetizarea atunci valori de peste 70% sunt acceptabile si chiar de dorit.

Pentru un blog care isi propune sa isi creasca traficul si audienta, bounce rate-ul e bine sa fie undeva intre 40 si 70%, o valoare normala din punctul meu de vedere. Valoarea depinde de design, continut si, foarte mult, de nisa.

In cazul blogurilor cu continut exceptional, design foarte prietenos si care incurajeaza implicarea cititorilor valoarea bounce rate-ului poate sa fie sub 40%, ceea ce e foarte bine.

Metode de scadere a Bounce Rate-ului

Valoarea bounce rate-ului poate fi scazuta prin atragerea cititorului catre alte zone alte site-ului sau blogului. O abordare foarte simpla ar fi sa deschideti o pagina a blogului si sa va puneti in pozitia vizitatorului care ajunge pe blogului vostru pentru prima data, pe aceasta pagina, de pe Google, de exemplu. Dupa ce cititi articolul, ce sunteti tentat sa faceti? Ce optiuni aveti? O analiza cat de cat obiectiva va poate da raspunsuri foarte folositoare.

Iata cateva metode de a mentine un cititor pe un blog mai mult timp si, deci, de a scadea bounce rate-ul:

  • linking intern – trimiterea din articol a cititorului catre alte articole de pe blog;
  • articole asemenatoare – prezentarea dupa articol a unei liste cu articole pe aceeasi tema (se poate folosi plugin-ul YARPP);
  • link-uri in sidebar - o bara laterala curata, cu link-uri catre articole populare, categorii, arhiva, etc. ajuta la scaderea bounce rate-ului;
  • meniu principal – folosirea unui meniu vizibil si atractiv este un alt element ajutator;
  • link-uri in footer – un footer cu link-uri bine alese este de dorit.

Bounce Rate pe BloggerIn.ro

Pe BloggerIn.ro valoarea bounce rate-ului este in jur de 60%, asadar acceptabil, dupa cum se vede si in imaginea de mai jos:

O scurta analiza a celor mai populare articole arata si ca bounce rate-ul difera in functie de tipul articolului sau al paginii. Iata cateva exemple:

  1. Prima pagina45.97% – bun, dar mai exista loc de imbunatatire;
  2. Cum sa faci o pagina pentru fani pe Facebook68.88% – destul de mare, motivul fiind ca articolul ofera o solutie completa, iar vizitatorii pararesc in mare parte blogul dupa ce isi rezolva problema;
  3. 20 Plugin-uri WordPress importante pentru blogul tau75.20% - cititorii ajung pe aceasta pagina, gasesc plugin-ul care ii intereseaza si pleaca mai departe;
  4. Cum am depasit 2000 de follower-i pe Twitter in mai putin de o luna39.22% – articolul este putin provocator, iar multi cititori sunt curiosi sa afle mai multe despre blog.

Ce bounce rate aveti pentru blogul vostru? Ce metode de scadere ati aplicat? Considerati ca este un indicator util?

Important! Pentru blogurile tinere, valoarea bounce rate-ului e posibil sa nu fie foarte relevanta. Atat timp cat traficul este mic si format in majoritate din prieteni sau cunoscuti, nu puteti trage concluzii obiective legate de bounce rate.

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 14 comments… read them below or add one }

Iuliana Ionescu December 5, 2010 at 3:40 pm

Chiar la subiectul asta ma gandeam si eu acum cateva zile. Ma intrebam daca nu cumva un bounce rate de 80.37% nu este prea mare totusi. Dar tinand cont ca site-ul respectiv are ca scop principal monetizarea, nu e prea rau.

Pe de alta parte blogul personal se incadreaza in bounce rate-ul normal al unui site facut pentru informare – 59.14%

Deci n-ar trebui sa am motive de ingrijorare, nu? :)

BloggerIn December 5, 2010 at 4:28 pm

@Iuliana Ionescu – Eu zic ca e acceptabil pentru primul si foarte bine pentru al doilea :)

Aki December 5, 2010 at 6:00 pm

Inseamna ca eu o duc bine cu 50.97% Bounce Rate pe prima luna si asta in contitiile in care 2 zile am avut analitics scos si imi pare bounce-ul de 100%. Acum sa vad rezultate si dupa decembrie.

andrei December 5, 2010 at 7:25 pm

53,78% per total…

Peter December 6, 2010 at 7:10 pm

Am verificat la mine, am un bounce rate de 46,08 . E bine, nu?

BloggerIn December 6, 2010 at 8:29 pm

@Peter – E foarte bine! Pe masura ce creste traficul e posibil sa creasca si bounce rate-ul, dar atat timp cat e sub 70% e bine.

tu26dor December 6, 2010 at 11:03 pm

38.46%. din vara de cand mi-ai facut analiza blogului, am schimbat putin designul, facandu-l mai prietenos, am avut grija sa ma regasesc frecvent in motoarele de cautare si sa colaborez deshis cu toti cititorii si multe alte lucruri mai mult decat beneficie blogului personal. in plus, am folosit toate metodele enumerate aici de tine pentru a scadea bounce rate-ul. daca e de bine, e din cauza ta. mii de multumiri.
te salut cu respect.

BloggerIn December 7, 2010 at 6:08 am

@tu26dor – Wow! Bounce rate-ul e excelent, iar meritul este al tau!

Zina December 7, 2010 at 7:46 am

Pentru un blog vechi de doua luni 67-68 % merge ? Te felicit pentru felul in care explici lucrurile pentru bloggerii incepatori. De multa vreme ma intrebam ce e bounce rate si cum ar trebui sa fie :)

BloggerIn December 7, 2010 at 10:11 am

@Zina – Nu e rau, dar trebuie sa mai lucrezi la scaderea lui. O analiza individuala a paginilor din punctul de vedere al bounce rate-ului ar fi utila (in Google Analytics).

Mack March 26, 2011 at 12:33 am

64.37%
Inca nu m-am apucat de facut optimizari de acest fel, dar o sa fac in perioada urmatoare. Mersi pt idei.

Razvan Pascu June 2, 2011 at 10:06 pm

Inteleg ca daca am constant bounce rate intre 2-4% pe luna e bine, nu? :)

BloggerIn June 3, 2011 at 6:27 am

E extraordinar! Pana acum am intalnit foarte rar site-uri cu bounce rate sub 20-30%.

Razvan Pascu June 3, 2011 at 3:42 pm

Poti sa imi dai un mail pe adresa mea, te rog. Mersi.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: