Google Adsense pe BloggerIn.ro [Experiment - Etapa IV] – Finalizare si Concluzii

by BloggerIn on November 19, 2010

In luna august am inceput un experiment de afisare a reclamelor AdSense pe BloggerIn.ro. Dupa 3 luni si jumatate si 2 etape de imbunatariri (Etapa II, Etapa III) , am hotarat sa pun capat experimentului si sa trag concluziile.

Dupa cum se stie, Google AdSense este una din cele mai populare si mai la indemana metode de monetizare a unui site sau blog. Dar, ca orice metoda, AdSense da rezultate bune si foarte bune in anumite cazuri, iar in altele nu.

Pentru BloggerIn.ro, rezultatele au fost ca si inexistente:

  • Aproximativ 100 de zile de afisare
  • 32-33 000 de impresii
  • 73 de click-uri
  • 5.90 euro venituri

In momentul in care o metoda de monetizare nu da rezultele asteptate trebuie identificate si analizate cauzele. Concluziile vor ajuta la alegerea unei alte metode mai potrivite.

Iata cateva motive pentru care cred ca AdSense nu a dat rezultate bune pe BloggerIn.ro:

  • Traficul pe blog este (inca) destul de redus (vezi Statistici Octombrie 2010) . AdSense da cele mai bune rezultate pe site-uri cu trafic mai mare. Din experienta mea peste 10000 de vizitatori unici pe luna.
  • Nisa “blogging” este una care se monetizeaza mai greu cu AdSense. Ca marturie in acest sens stau Problogger.net si Copyblogger care nu folosesc AdSense.
  • Faptul ca blogul este in limba romana reprezinta un dezavantaj. Castigurile din Adsense sunt direct proportionatele cu cererea de publicitate pe o anumita nisa (cuvinte cheie), pentru ca reclamele sunt contextuale. Pentru nisa “blogging” in limba romana concurenta de reclame este inexistenta.

Concluziile experimentului

Asadar, AdSense nu este o  solutie de monetizare pentru un blog ca BloggerIn.ro. Asta nu inseamna ca blogul nu poate fi monetizat, dar nu cu reclame contextuale. O solutie, pe care o aplic chiar de la inceput, o reprezinta afilierea la diverse produse sau servicii. Voi dedica acestei strategii un articol in viitorul apropiat.

Un alt lucru pe care l-am invatat din acest experiment este ca strategii pe care le-am aplicat cu succes pe alte bloguri (in limba engleza) nu pot sa compenseze saracia nisei (din punctul de vedere al investitiei in reclame) sau lipsa traficului. In plus fiecare nisa are particularitatile ei si fiecare blog este, in felul lui, unic.

Un alt aspect este legat de plugin-ul WhyDoWork AdSense pe care l-am folosit pentru a afisa reclame doar pe articolele mai vechi de 7 zile si pe care il recomand cu caldura.

Renuntarea la afisarea de reclame Google va fi in beneficiul vizitatorilor (marea lor majoritate satui de atatea reclame Google) si va face ca blogul sa para mai de incredere si mai “curat”.

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 4 comments… read them below or add one }

Meneopol November 19, 2010 at 4:21 pm

La tine s-a mişcat destul de bine. Eu aştept de aproape un an să fac 10 euro. După ce fac aceşti bani renunţ la AdSense pentru că nu am o nişă care să merite “murdărirea” articolelor cu aşa ceva. Dacă ar fi venit un oarecare şi m-ar fi rugat să-i pun bannerul pe site nu aş fi făcut-o, în schimb reclamele de la AdSense s-au lăfăit mai bine de un an de zile pe paginile mele fără să aducă mai nimic. Sînt dezamăgit puţintel dar înţeleg că nici blogul meu nu se pretează la aşa ceva. Mergem mai departe!

tu26dor November 19, 2010 at 11:37 pm

Uite de aia nu am folosit niciodata AdSense si ma bucur ca am facut o alegere inspirata. Incaodata, BloggerIn.ro mi-a confirmat un lucru util in experienta mea de blogger. Multumesc. Sa auzim numai de bine.

Cristi Mosora November 20, 2010 at 1:42 am

Eu in ultimele 30 zile am avut 9200 unici , 385.000 pageviews, 222.131 ad unit impressions, 430 clicks, 35 euro. Deci tot nu e de ajuns :)
Nu conteaza atat de mult unicii, cat pageviews. Si alea trebuie sa fie mult mai multe, ca sa zici ca merita. Dar ma gandesc ca daca as avea 38 milioane pageviews pe luna, as avea alte surse mult mai importante de venit, decat cei 3500 euro din adsense :)

BloggerIn November 20, 2010 at 8:08 am

@Cristi Mosora – Oricum cei 35 de euro reprezinta ceva mai palpabil decat ce am obtinut eu pe BloggerIn.ro. :)

Leave a Comment

Previous post:

Next post: