Cum iti migrezi blogul de pe Blogger pe un domeniu personal cu WordPress

by BloggerIn on November 10, 2010

Acest articol arata cum se poate migra un blog de genul abc.blogspot.com gazduit de platforma Blogger pe un domeniu propriu pe care se foloseste WordPress.

Platforma WordPress pentru bloguri gazduite pe domenii propri permite migrarea automata, cu usurinta, articolelor de pe un blog Blogspot, dar exista cateva probleme legate de redirectionarea traficului:

1. E posibil ca o parte din articolele de pe blogspot sa fie bine pozitionate in rezultatele Google si e posibil ca prin migrarea lor sa se piarda acest trafic organic.

2. Nu se poate folosi redirect 301 (redirect permanent) de pe Blogger pentru a atentiona motoarelor de cautare ca blogul s-a mutat la alta locatie. Astfel se pierde si Page Rank-ul.

3. Vizitatorii care continua sa vina pe blog nu vor stii de noua locatie, decat daca se modifica fiecare articol si se folosesc link-uri catre noul blog (destul de dificil de facut pentru blogurile mari).

4. Prin migrarea unui blog de pe Blogger pe alta platforma se vor pierde cei inscrisi la RSS.

5. Datorita faptului ca se pierde pozitionarea in rezultatele cautarilor, e foarte posibil sa  scada si veniturile din AdSense (in cazul in care se ruleaza reclame Google).

Solutia: Atunci cand se migreaza un blog de pe Blogger pe domeniu propriu trebuie sa se faca mai mult decat simpla transferare a articolelor. Mai jos sunt prezentati pasii care trebuie facuti.

Cum se muta corect un blog de pe Blogger pe WordPress

Important: Inainte de a merge mai departe e o idee buna sa faceti backup la blog: din Settings->Blog Tools->Export blog. De asemenea nu e o idee rea sa faceti mai intai migrarea cu un blog de test pentru a fi siguri ca ati inteles pasii care trebui parcursi.

Pasul 1: Daca nu ati facut asta deja, cumparati-va un domeniu propriu si hosting care ofera PHP si MySQL. Exista multe companii in Romania care ofera astfel de servicii si prin care se pot cumpara si domenii. Iata aici cateva dintre ele.

Pasul 2: Instalati WordPress.

Pasul 3: In sectiunea de administrare WordPress mergeti in Dashboard -> Tools -> Import si selectati optiunea Blogger.

Pasul 4: Instalati plugin-ul Blogger Importer 0.3, daca nu il aveti deja instalat.

Pasul 5: Autorizati WordPress-ul pentru a putea accesa contul Google asociat blogului Blogspot.

Pasul 6: Faceti importul si in decurs de cateva minute toate articolele si comentariile de pe vechiul blog vor fi disponibile in WordPress.

Pasul 7: Creati un fisier cu numele blogger.php si cu continutul de mai jos. Faceti apoi upload in directorul themes, in subdirectorul corespunzator temei active.

<?php/*
 Template Name: blogger
 */

 global $wpdb;
 $old_url = $_GET['q'];

 if ($old_url != "") {
  $permalink = explode("blogspot.com", $old_url);

  $q = "SELECT guid FROM $wpdb->posts LEFT JOIN $wpdb->postmeta ".
    "ON ($wpdb->posts.ID = $wpdb->postmeta.post_id) WHERE ".
    "$wpdb->postmeta.meta_key='blogger_permalink' AND ".
    "$wpdb->postmeta.meta_value='$permalink[1]'";

 $new_url = $wpdb->get_var($q)? $wpdb->get_var($q) : "/";

 header ("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
 header("Location: $new_url");
 }
?>

Pasul 8: In sectiunea de administrare WordPress, in Pages->Add New Page adaugati o noua pagina. Din Template se alege blogger si se salveaza cu numele blogger.

Pasul 9: Copiati codul de mai jos intr-un editor de text si modificati-l astfel incat in loc de http://bloggerin.ro sa apara adresa noului vostru blog WordPress.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en" lang="en" dir="<$BlogLanguageDirection$>">
<head>
<title><$BlogPageTitle$></title>
<script type="text/javascript">
 <MainOrArchivePage>window.location.href='http://bloggerin.ro/'</MainOrArchivePage>
 <Blogger><ItemPage>
  window.location.href='http://bloggerin.ro/blogger/?q=<$BlogItemPermalinkURL$>'
 </ItemPage></Blogger>
</script>

<MainPage><link rel="canonical" href="http://bloggerin.ro/" /></MainPage>
<Blogger><ItemPage>
 <link rel="canonical" href="http://bloggerin.ro/blogger/?q=<$BlogItemPermalinkURL$>" />
</ItemPage></Blogger>
</head><body>

<div style="border:#ccc 1px solid; background:#eee; padding:20px; margin:80px;">
<p>This page has moved to a new address.</p>

<h1>
<MainOrArchivePage><a href="http://bloggerin.ro"><$BlogTitle$></a></MainOrArchivePage>
<Blogger><ItemPage>
 <a href="http://bloggerin.ro/blogger/?q=<$BlogItemPermalinkURL$>"><$BlogItemTitle$></a>
</ItemPage></Blogger>
</h1>
</div>
</body></html>

Pasul 10: Mergeti in sectiunea de administrare a blogului Blogger si in Layout dati click pe Edit HTML. Apoi alegeti Revert to Classic Blog. Adaugati codul de mai sus (modificat cu adresa blogului vostru) in casuta Edit Template si dati click pe Save Template Changes.

Cu asta, migrarea este gata. Deschideti o pagina de pe vechiul blog si ar trebui sa fiti redirectati la pagina corespunzatoare de pe noul blog. Redirectarea care se face este 301, ceea ce inseamna ca traficul de pe motoarele de cautare se va mentine si, cel mai probabil, si Page Rank-ul.

Pentru RSS Feed: atunci cand un blog este mutat de pe Blogger pe WordPress, se va schimba si adresa feed-ului RSS. Mergeti la Blogger -> Settings -> Site Feed, introduceti adresa feed-ului de pe blogul WordPress si cititorii vor fi automat redirectati catre noul feed. Daca folositi Feedburner, trebuie actualizata adresa feed-ului in contul Feedburner.

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 12 comments… read them below or add one }

andrei November 10, 2010 at 3:27 pm

S-ar putea ca daca ai prea multe posturi si comentarii, Blogger Importer sa dea eroare. Pentru asta trebuie editat wp-config.php si adaugat define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ’128M’);. 128 sau mai mult, in functie de cat cere.

BloggerIn November 10, 2010 at 7:23 pm

@andrei – Multumesc de completare. Bine de stiut!

Ginake November 11, 2010 at 1:00 pm

Foarte util, îl aşteptam cu interes :)

ciprian November 11, 2010 at 9:23 pm

codul ce trebuie copiat in blogger templates are o eroare in randul 8… daca poti s ama ajuti…. eorarea apare cand il editez, asa cu eroare se face redirectare doar din domeniul principal, nu si la articole…. poate ma poti ajuta…

mersi

BloggerIn November 11, 2010 at 9:44 pm

@ciprian – Da eroare la executie sau doar nu face redirectarea cum trebuie?

ciprian November 11, 2010 at 9:57 pm

am redirectat http://sapte-online.blogspot.com spre http://hotandfun.info, am facut tot ce ai scris, se redirecteaza doar dupa domeniu, nu si dupa articole, poti sa verifici sa iti faci o idee poti sa verifici aici http://www.google.ro/search?q=site%3Asapte-online.blogspot.com&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&client=firefox-a&rlz=1R1GGLL_en___RO360

ps: daca deschid codul intr-un editor imi da o eroare in linia 8

mersi

BloggerIn November 12, 2010 at 1:02 pm

@ciprian – Din cate imi dau seama are legatura cu permalink-urile. Adica nu gaseste articolul corespondent de pe noul blog. Ma mai uit, poate imi dau seama exact care e problema.

bogdan August 13, 2011 at 2:54 pm

As avea si eu o intrebare legata de Pasul 7: Creati un fisier cu numele blogger.php si cu continutul de mai jos. Faceti apoi upload in directorul themes, in subdirectorul corespunzator temei active.

1) Fisierul amintit in ce trebuie facut si de ce forma trebuei sa fie?
2) Unde se gaseste subdirectorul corespunzator temei active pentru ca am cautat si nu am gasit nimic?

Scuze pentru intrebarea poate putin cam stupida, incercati sa-i intelegeti pe cei mai neexperimentati. Foarte bun tutorialul. Felicitari

BloggerIn August 16, 2011 at 9:41 am

@bogdan – Nu sunt sigur ca inteleg prima intrebare. Poti sa folosesti Notepad si sa il salvezi cu numele blogger.php.

De obicei tema activa se gaseste in /public_html/wp-content/themes si in directorul temei. Daca e Thesis atunci in directorul: /public_html/wp-content/themes/thesis1.8 (de exemplu).

Ovidiu March 13, 2015 at 9:26 pm

“Pasul 10: Mergeti in sectiunea de administrare a blogului Blogger” – unde este sectiunea aceasta ca zau daca o gasesc. Multumesc!

Ovidiu March 13, 2015 at 10:26 pm

salut. Am gasit sectiunea aceea….Dar imi da eroare
Previzualizarea șablonului nu s-a încărcat: Eroare de analizare a codului XML, rândul 2, coloana 73: The value of attribute “dir” associated with an element type “null” must not contain the ‘<' character.

ma poti ajuta?

Dana Lalici May 5, 2016 at 10:28 am

Buna,
Am incercat sa fac importul de pe blogger pe worpress cu ajutorul Blogger Importer 0.3, dar cand incerc sa incarc fisierul.xml cu blogul salvat, nu mi-l incarca, nu ma mai duce pana la pagina de autorizare. Daca incerc cu un alt fisier xml, al altui blog de al meu, merge, imi afiseaza campurile de autorizare, deci trag concluzia ca este de la fisier. Dar unde poate fi eroarea aia afurisita de nu ma lasa?

Leave a Comment

Previous post:

Next post: