Page Rank-ul – Ce, cum si de ce?

by BloggerIn on September 11, 2010

Nu am mai publicat demult un articol in categoria Ce, cum si de ce?, asa ca m-am gandit sa vorbesc putin despre Page Rank. Pentru bloggerii incepatori este foarte important de inteles ce este, cum se calculeaza si cum se poate creste Page Rank-ul.

Ce este si ce nu este Page Rank-ul

Page Rank-ul atribuit de Google este cel care determina cat de sus este un blog sau site in rezultatele cautarilor. Modul in care se calculeaza PageRank-ul este in mare parte un mister, dar cu cat PageRank-ul este mai mare cu atat un site este considerat a fi mai de incredere si, in consecinta, este prezentat mai in fata in rezultatele cautarilor.

Exista cateva interpretari gresite in ceea ce priveste Page Rank-ul. Acesta nu determina cat trafic ai pe blog si nici cati bani castigi. Page Rank-ul este pur si simplu un mod prin care programele si serviciile Google isi dau seama cat de bun (din punct de vedere al calitatii) este un site printre milioanele de site-uri existente pe internet.

Cum se calculeaza Page Rank-ul

Dupa cum spuneam si mai sus, formula de calcul nu este publica, dar e sigur ca se bazeaza pe numarul si calitatea link-urilor pe care le primeste un site sau blog.

Calcularea Page Rank-ului porneste de la site-uri de mare incredere, cum ar fi cele cu Page Rank 10 (Page Rank-ul ia valori de la 0 la 10), si se analizeaza linkurile existente pe aceste site-uri. Daca un site de incredere are un link catre un blog sau site atunci, prin asociere, inseamna ca si blog-ul/site-ul respectiv este de calitate.

In general, cu cat un site are mai multe link-uri cu atat mai mare va fi Page Rank-ul. Totusi, nu e suficient sa ai o multime de linkuri catre site-ul tau. Este foarte importanta si calitatea acestora. Cu cat ai mai multe linkuri de pe site-uri cu Page Rank mare cu atat mai bine. Un singur link de pe un site cu Page Rank 10 este mult mai valoros decat mii de linkuri de pe site-uri cu PageRank 1 care ti-ar putea chiar si dauna daca sunt site-uri spam fara un continut de calitate.

Ce poti face pentru a creste Page Rank-ul blogului tau?

Din moment ce este putin probabil sa ai un link catre blogul tau de pe site-ul Casei Albe sau de pe site-ul CNN-ului vei dori cu siguranta sa ai linkuri pe site-uri cu un PageRank cat mai mare posibil si cat mai apropiate de nisa blogului tau. Daca ai un blog pe care scrii despre blogging si primesti un link de pe un site in care se vorbeste despre moda este foarte putin probabil ca acel link sa iti fie util. Motoarele de cautare, si in special Google, sunt destul de “pretentioase” si “mofturoase” in ceea ce priveste evaluarea link-urilor.

Link-uri Dofollow si Nofollow

Pentru a evita spam-ul cu link-uri, Google a inventat tag-ul nofollow. Cand un link este marcat ca nofollow, Google nu va urmari acel link si nici nu il va indexa, deci nu il va considera la calcularea Page Rank-ului. Foarte multe bloguri si site-uri, inclusiv de socializare, folosesc acest tag pentru a se feri de cei care vaneaza link-uri.

E foarte important de inteles ca nu toate link-uri contribuie la cresterea Page Rank-ului, ci doar cele dofollow.

Page Rank mic, bani putini?

Daca ai un PageRank mic nu inseamna neaparat ca site-ul tau nu iti va aduce nici un ban. In primul rand dureaza luni de zile ca Page Rank-ul sa se actualizaze si asta se intampla doar de cateva ori pe an. PageRank-ul influenteaza doar aspecte ca: suma de bani pe care cineva ar putea fi dispus sa o plateasca pentru un spatiu publicitar pe site-ul tau sau unde vei aparea in rezultatele cautarilor, dar in nici un caz nu determina capacitatea de a castiga bani online.

P.S. Pentru cei care au un blog sau un site e foarte important sa isi monitorizeze permanent Page Rank-ul. Exista nenumarate site-uri care afiseaza Page Rank-ul unui blog/site, dar va recomand sa folositi si Google Toolbar.

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 4 comments… read them below or add one }

Avadanei Andrei September 11, 2010 at 11:52 am

“Page Rank-ul atribuit de Google este cel care determina cat de sus este un blog sau site in rezultatele cautarilor.”

E total gresita afirmatia de mai sus. Page Rank-ul nu mai este de mult o variabila ce determina pozitia unei pagini in rezultate. Exista alte + 200 de variabile care decid asta. :)

BloggerIn September 11, 2010 at 12:04 pm

@Avadanei Andrei – Exista pareri si pareri. Avand in vedere ca algoritmul nu este public si (aproape) nimeni nu stie exact cum stabileste Google ordinea in rezultatele cautarilor, nu m-as grabi sa spun ca afirmatia potrivit careia Page Rank-ul este este un factor important este gresita.

Page Rank-ul nu determina direct cat de sus este un site in rezultatele cautarilor, dar factorii care stabiliesc valoarea lui da. Si ma refer la numarul de link-uri si calitatea continutului (asa cum o perecepe Google). Ceea ce, dupa parerea mea, e acelasi lucru. Dar, bineinteles, e discutabil :)

SeeL September 11, 2010 at 12:56 pm

Sunt aproape de parere cu Andrei.
Page Rank-ul NU determina in mod direct cat de sus apare un site in rezultatele cautarilor Google, insa unii dintre factorii dupa care Google stabileste Page Rank-ul unui site, influenteaza in mod clar si direct pozitia acestuia in rezultatele cautarilor.

BloggerIn September 11, 2010 at 5:25 pm

@SeeL – Da, probabil ca formularea ta e mai buna decat cea din articol.

Oricum ramane realitatea ca de fapt nimeni nu stie care sunt cu adevarat criteriile pe care le foloseste Google. Poate ca algoritmul, si este o parere pe care o impartasesc si eu, foloseste direct Page Rank-ul pentru a stabili pozitia in rezultatele cautarilor pentru o pagina, in loc sa se foloseasca direct factorii de care spuneam.

Uite cum ma gandesc ca ar functiona:

Page Rank = Factor 1 + Factor 2 + … + Factor N
Pozitie in cautari = Page Rank + Factor X + Factor Y + …

Dar, din nou, e discutabil.

Google a anuntat cu ceva timp in urma ca e posibil sa renunte la Page Rank, dar nu cred ca asa ceva e posibil. Mai degraba e vorba de Page Rank-ul public, nu si de cel intern.

P.S. Se vede ca sunt in vacanta, am timp sa detaliez comentariile :)

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: