De ce bloggerii NU fac bani (din blogging)

by BloggerIn on June 24, 2010

Citind ebook-ul gratuit a lui John Chow, The Ultimate Blog Profit Model, mi-a adus aminte de sondajul pe care l-am initiat la sfarsitul lunii trecute, “Cat castigi lunar din blogging?“. Pana acum, 75% din cei care au raspuns spun ca nu castiga nimic sau aproape nimic.

Sunt castigurile din blogging doar o himera? Din proprie experienta va spun ca nu. Si atunci de ce marea majoritate a bloggerilor nu reusesc?

John Chow identifica 5 posibile cauze:

  1. Bloggerii nu fac marketing – Un blogger care e preocupat doar de continut, dar nu si de valorificarea acestuia nu castiga mare lucru. Marketingul este la fel de necesar ca si continutul de calitate.
  2. Majoritatea nu iau blogging-ul in serios - Cei mai multi incep un blog ca un hobby si omit sa il valorifice la intregul potential. Nu pentru ca nu ar fi posibil, ci pentru ca nu iau blogging-ul in serios. Nu cred ca a castiga bani din blogging este posibil.
  3. Barierele de intrare sunt (prea) joase - Ca in orice piata in care intrarea se face foarte usor, iesirea este la fel de facila. In fiecare zi apar mii de bloguri noi si probabil ca tot atatea sunt abandonate. Daca costurile de construire a unui blog ar fi de ordinul miilor de dolari/euro, si-ar mai trata proprietarii la fel blogurile? Ar mai renunta dupa o luna sau doua?
  4. Multi isi fac bloguri (doar) pentru a castiga bani - Blogging-ul nu e o formula de castig rapid. E nevoie de timp, perseverenta, investitii pentru a dezvolta un blog si pentru a-l transforma intr-o sursa de venituri. Dar mai ales e nevoie de pasiune. Daca aceasta nu exista, simpla motivatie de a face bani nu este suficienta.
  5. Nu privesc blogging-ul ca un business - Blogging-ul poate fi un hobby, dar pentru a castiga bani trebuie tratat ca un business, cu tot ceea ce presupune asta: plan de dezvoltare, bugete, marketing, etc.

Mai multe despre ceea crede John Chow, un blogger care castiga peste $40 000 din blogging, puteti citi in acest ebook.

Ce parere aveti? De ce marea majoritate a blogerilor nu fac bani din blogging? Tine de vointa sau de putinta?

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 6 comments… read them below or add one }

Florin June 24, 2010 at 4:14 pm

Incep sa cred ca pe blogul asta nu se vorbeste decat cum poti face bani din blogging si asta, sincer, ma cam deranjeaza…

BloggerIn June 24, 2010 at 5:20 pm

@Florin – A castiga bani din blogging este un subiect important din punctul meu de vedere si voi continua sa ma ocup de el pe larg.

Dupa cum ziceam si in articol, a face bani nu poate fi scopul principal, dar, pe de alta parte, e pacat sa ai un blog cu continut valoros si sa nu il valorifici.

Imi permit sa cred ca am abordat o gama destul de larga de subiecte privind blogging-ul, dar este dreptul tau sa fi deranjat. Oricum, multumesc pentru sinceritate.

Florin June 24, 2010 at 5:26 pm

Daca tot venii vorba de bani ar fi folositor daca ai scrie un articol despre cum sa optimizam GoogleAds pentru a afisa reclamele potrivite pe blogurile personale.

Catalin Stanoiu June 24, 2010 at 8:31 pm

@Florin…
Nu poti sa te dezvolti fara bani. Banii, daca ii intelegi drept ceea ce sunt ei, nici eu nu as fi putut fara o carte foarte buna, Iei din labirit, a lui Luca Dezmir, banii nu sunt altceva decat combustibil. Poate ti se pare ca devii “comercial” daca faci bani din blogging… Gresesti, poti lasa totul la un nivel de hobby, doar ca scoti bani si iti platesti domeniul si ii reinvestesti in blog… Afirmatia ta e ceva de genul, mie imi place sa conduc, asa ca imi iau o dacie. Conducand, vecinii sesizeaza ca ma pricep si imi propun sa imi dea bani sa le fac diverse livrari. Cu banii astia mi-as putea lua dupa o perioada de timp un ford mustang. Dar eu nu vreau… Ca eu sofez din pasiune…!? Ciudat Florine, nu?

Florin June 24, 2010 at 9:50 pm

@Catalin – Sunt de acord cu tot ce ai scris tu mai sus dar pe mine m-a deranjat in special tendinta pe care a luat-o bloggerin in ultimul timp. Nu ma deranjeaza sa se vorbeasca despre bani cand vine vorba de blogging (si eu sper ca la un moment dat sa fac bani din blogging, am chiar si cateva reclame pe blog la mine) dar parca in fiecare postare din bloggerin vad printre randuri cuvintele “bani! profit! nisa! optimizare!”. Pe langa a fi profitabil, blogging-ul trebuie sa fie fun. Trebuie sa iti placa sa vorbesti despre ce vorbesti pe blog. Daca incepi sa te gandesti din ce in ce mai mult la monetizarea blogului, in timp, nu mai te intrebi “ce vreau astazi sa scriu pe blog?” ci te intrebi “cam despre ce ar merge sa vorbesc astazi ca sa fiu citit?”.

BloggerIn June 25, 2010 at 7:14 am

@Florin – E adevarat ca in articolele de luna aceasta am vorbit destul de mult despre bani si optimizare, dar este un lucru pe care mi l-am propus. Daca te uiti in postul Statistici BloggerIn.ro – Mai 2010, la obiective pentru luna Iunie am zis asa “Sa abordez mai multe subiecte legate de modalitatile prin care se pot castiga bani din blogging.”, ceea ce am si facut.

Legat de GoogleAds, voi face un experiment prin care voi pune (pe o perioada limitata) reclame Google pe blog. Voi explica care sunt cele mai bune formate si voi da cateva sfaturi utile.

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: