Monitorizarea traficului unui blog – Ce, cum si de ce?

by BloggerIn on February 11, 2010

Ca blogger e foarte important sa stii tot timpul cum evolueaza numarul de vizitatori, care sunt articolele cele mai citite, care este genul de posturi pe care le prefera vizitatorii, de unde vine traficul (Google, Twitter, etc.), cat stau cititorii pe blog, etc.

Aceasta informatie se poate obtine usor cu ajutorul unor tool-uri/scripturi gratuite. Existe foarte multe astfel de scripturi, dar va recomand cele 2 pe care le folosesc si eu: StatCounter si Google Analytics. Desi, in esenta, prezenta cam aceeasi informatie, exista mici diferente. Asa ca daca sunteti amatori de grafice si statistici va recomand sa le instalati pe amandoua. Daca nu, oricare din cele doua e ok.

StatCounter

Statcounter e usor de folosit si usor de instalat. Ce imi place cel mai mult la Statcounter este rapididatea cu care pot vedea statiticile si faptul ca prezinta date in timp real (spre deosebire de Google Analytics). O alta functionalitate care imi place este Visitor Paths in care pot urmari pe ce pagini intra fiecare vizitator, cat sta pe o pagina si unde pleaca de pe site.

Pasii care trebuie urmati pentru instalarea scriptului  de StatCounter sunt:

1. Mergi pe StatCounter.com
2. Click pe Register
3. Se completeaza Numele, Emailul, Parola, etc.
4. Click I accept the terms and conditions si apoi Register My Account
5. Apoi Add A Statcounter Project
6. Introduceti numele site-ului, adresa (http://numeblog.ro) si categoria. Click Next
7. Click pe Configure and Install code
8. Selectati Invisible Counter
9. Click Next
10. Selectati codul (click in text box) si apoi Ctrl+C
11. Mergeti in partea de administrare a blogului (http://numeblog.ro/wp-admin)
12. Click pe Appearance -> Editor
13. Click pe footer.php si dati paste la cod inainte de </body>. Pentru ca sa puteti face aceasta operatie trebuie sa aveti drepturi de scriere pe acest fisier. O alta varianta este aceea de a modifica footer.php pe calculatorul tau si de a il uploada prin ftp.

In Thesis, tema pe care o folosesc eu, introducerea codului este si mai simpla: Thesis Options, Footer Scipts, paste la cod si Save.

Pentru vizualizarea statisticilor se intra in cont, se selecteaza site-ul si din meniul din stanga se selecteaza tipul statisticilor. Mai jos poti vedea statisticile pentru bloggerin.ro pentru ultima saptamana (si totodata prima saptamana de viata a blogului):

Google Analytics

Google Analytics prezinta statistici excelente despre vizitatori, surse de trafic, paginile visitate, etc., singura problema din punctul meu de vedere fiind ca nu sunt in real time. Adica se actualizeaza o data sau de doua ori pe zi.

Pentru Google Analytics trebuie sa ai sau sa iti creezi un cont Google. Apoi trebuie sa urmezi pasii:

1. Mergi la Google Analytics
2. Login
3. Click pe Add Website Profile
4. Introdu adresa site-ului la Please provide the URL of the site you would like to track
5. Click Finish
6. Copiaza scriptul din pagina si pune-l in footer.php asa cum este descris si pentru StatCounter (mai sus)
7. Click Save and Finish

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 21 comments… read them below or add one }

francisc February 11, 2010 at 10:38 pm

ce inseamna returning visitors?

BloggerIn February 12, 2010 at 7:26 am

Returning visitors sunt cei care au vizitat de mai multe ori site-ul. E un indicator foarte important pentru ca arata calitatea continutului publicat. Daca acest numar este mare inseamna ca i-a facut pe cititori sa isi doreasca sa citeasca mai mult de pe blogul resprectiv si sa revina. Daca este mic inseamna ca cititorii ajung pe blog, citesc un articol, sunt dezamagiti si nu mai revin (chiar ocolesc blogul).

Iulia February 19, 2010 at 12:26 pm

Si eu folosesc aceleasi instrumente pentru monitorizarea traficului, si imi plac amandoua, se completeaza dupa parerea mea. Am senzatia ca Analytics-ul se actualizeaza totusi mai des de 1 data, de doua ori pe zi, insa sunt de acord ca Stat Counterul este muult mai rapid in afisarea numarului de vizite si a celorlalte informatii.

gigi oancea February 27, 2010 at 11:20 pm

spuneti-mi si mie daca se poate cunoaste si identitatea vizitatorilor(nume). multumesc.

BloggerIn February 28, 2010 at 1:04 am

@gigi oancea – Nu, acest lucru nu este posibil.

Ovi May 15, 2010 at 10:09 pm

Mersi!Aveam nevoie de asa ceva.

laura September 23, 2010 at 2:59 pm

Buna,
am instalat si eu acum startcounter si am ramas surprinsa de cat de repede afiseaza, in timp real. E super! Multam de informare! Chiar aveam nevoie.

BloggerIn September 23, 2010 at 5:42 pm

@laura – :) Da, de aceea il folosesc si eu. Plus ca are si Visitor Paths care arata de unde vin vizitatorii si pe ce pagini merg.

d.c October 18, 2010 at 4:50 pm

Countomat ati probat?
Sau e mai bun StatCounter?

BloggerIn October 18, 2010 at 5:57 pm

@d.c – Nu am folosit Countomat, asa ca nu ma pot pronunta.

d.c October 22, 2010 at 11:15 am

Am testat eu… e mai fain StatCounter.

Sorana December 10, 2010 at 4:08 pm

Am vazut ca a intrebat cineva de identitatea userilor… :) Am scris un articol aici: http://bookconsumer.blogspot.com/2010/12/statcounter-sau-cum-va-vad-eu-pe-voi.html

Joe January 3, 2011 at 1:03 pm

Din curiozitate am testat si eu statcounter si am observat ca am mult mai multe link-uri de iesire “Exit links” catre reclamele adsense decat ceea ce imi este afisat in contul de Google Adsense.

La voi se intampla la fel? Oare sa fie problema cu statcounter sau cu google adsense? In ultimile 2 ore sunt 8 link-uri de iesire catre reclamele adsense si 0 inregistrate in contul adsense.

BloggerIn January 4, 2011 at 6:05 am

@Joe – Si la mine e la fel. De altfel, Statcounter nu mi se pare foarte bun la aceasta parte de statistici. Datele care sunt afisate nu se “pupa” cu cele din Analytics.

Alex February 27, 2011 at 2:09 pm

Am si eu o mica intrebare. Care e faza cu limita de 500 pe StatCounter?

BloggerIn February 27, 2011 at 2:57 pm

@Alex – Limitarea se refera la numarul de vizite pe care le tine minte pentru un site monitorizat. Adica, ai acces la statisticile agregate (pe zi, saptamana, luna, an), dar detalii vezi doar pentru ultimele 500 de vizite.

Alex February 27, 2011 at 7:38 pm

Aaam inteles. Mersi frumos pentru raspuns.

simona March 9, 2011 at 5:52 am

tocmai am instalat si eu statcounter..nu inteleg unde trebuie sa intru acum ca sa vad scala cu vizitatorii ! va rog sa mi raspundeti multumesc

BloggerIn March 9, 2011 at 7:46 am

@Simona – E destul de simplu: mai intai te loghezi pe statcounter.com. Apoi: Projects -> Numele proiectului/site-ului. Acolo vei vedea graficul.

Raul November 21, 2011 at 11:44 pm

Salutare! Statcounter si google analytics se pot folosi concomitent? Adica pur si simplu copiez ambele coduri in aceslasi loc?

novak arpi January 21, 2018 at 1:30 pm

Pe mine ma exaspereaza faptul ca incerc sa pun si eu un contor si pana acum orice am incercat toate imi monitorizeaza propriile clickuri. Ce sa fac? Sa incerc si ce ati recomandat in acest articol?Culmea ca am 1810 de vizite pe contorul de la blog si nu stiu daca am fost vizitat macar de 10 ori :(

Leave a Comment

{ 5 trackbacks }

Previous post:

Next post: