Cred ca e clar pentru toata lumea ca o pozitionare buna in motoarele de cautare inseamna pur si simplu trafic. E vorba de trafic de calitate care se poate transforma in cititori fideli sau care poate fi monetizat (relativ) usor. Intrebarea e cum ajungem acolo, adica pe primele pozitii in motoarele de cautare?
In momentul scrierii acestui articol, algoritmul de pozitionare al Google se bazeaza pe 3 mari componente:
- Calitatea continutului (unicitatea, numarul total de cuvinte, numarul de cuvinte cheie, numarul de link-uri din pagina, etc.)
- Increderea pe care o are Google in blog/site (aici intervin o serie de factori ca vechimea domeniului, site-urile cu care este conectat, numarul de erori, etc.)
- Numarul si calitatea link-urilor care trimit catre blog.
SEOMoz [link de afiliat], care este subiectul acestui articol, ofera o serie de servicii care ajuta la imbunatatirea blogului sau site-ului pe toate cele 3 directii, astfel incat se pot obtine salturi (pe alocuri) spectaculoase.
In continuare, va prezint modalitatea in care folosesc SEOMoz pe BloggerIn.ro.
Erori pe blog
Pana nu demult nu am dat mare atentie erorilor de pe blog. Prin erori inteleg pagini lipsa, link-uri care nu duc nicaieri, pagini duplicate, titluri duplicate, meta tag-uri duplicate, etc. Asta pana cand am citit cateva articole din care am inteles ca increderea pe care o are Google intr-un site/blog se bazeaza (asa cum e si firesc, de altfel) si pe numarul de erori. Cu cat numarul de erori este mai mic cu atat increderea este mai mare. E vorba de calitatea si experienta pe care o ofera blogul cititorilor.
Dar cum sa afli despre erorile de pe site/blog? SEOMoz scaneaza toate paginile si ofera rapoarte detaliate despre numarul de erori si tipul acestora, asemenator cu ceea ce se vede in imaginea de mai jos:
Erorile pot fi identificate si corectate. Scanarea se face o data pe saptamana astfel incat se poate observa evolutia si rezultatul actiunilor efectuate.
Optimizarea paginilor
Unul din cele mai utile servicii pe care le ofera SEOMoz il reprezinta sugestiile legate de optimizarea paginilor dupa anumite cuvinte cheie. Practic, SEOMoz este la curent cu factorii pe care ii iau in considerare motoarele de cautare la pozitonarea unei pagini dupa un anumit cuvant cheie si analizeaza pagina dupa acele criterii. Rezultatul este o lista de sugestii de imbunatatire. Din proprie experienta pot sa spun ca sunt foarte utile.
Analiza concurentei
In ceea ce priveste link-urile care vin catre site sau blog acestea trebuie sa fie de cat mai buna calitate. Insa cum putem sa identificam modalitatile prin care putem sa obtinem link-uri de calitate? Foarte simplu: studiem concurenta, adica pe cei care sunt plasati inaintea noastra in rezultatele cautarilor.
SEOMoz ofera o lista de site-uri si bloguri care trimit vizitatori catre site-urile concurente. Pe langa aceasta ofera si alte informatii utile privind concurenta.
Monitorizarea pozitionarii in motorele de cautare
Un alt serviciu util pe care il ofera SEOMoz il reprezinta monitorizarea pozitionarii in diverse motoare de cautare (Google US, Goolge UK, Goolge RO, Bing, etc.) dupa diverse cuvinte cheie. Astfel se poate urmari evolutia site-ului/blogului si se pot trage concluzii privind diversele schimabri facute.
Acestea sunt cateva din facilitatile pe care le ofera SEOMoz si pe care am considerat ca merita sa le mentionez. Pe scurt, e vorba de un serviciu premium, extrem de util pentru cei care iau optimizarea SEO in serios.
Trebuie spus ca SEOMoz nu este pentru toata lumea, costul lunar incepand la $99 pentru 5 site-uri monitorizare, dar, pentru cei pentru care bloggingul este mai mult decat un hobby, este o investitie care merita. Pentru campaniile pe care le-am incercat pozitionarile pe cuvinte cheie au fost imbunatatite semnificativ si beneficiile au fost pe masura.
Sfatul meu este sa incercati SEOMoz chiar daca nu va permiteti sa platiti $99 pe luna. Are o perioada de trial de 30 de zile in care puteti afla multe lucuri utile despre blogul vostru si care le puteti utiliza pentru o a va imbuntati blogul sau site-ul. Spor!

{ 14 comments… read them below or add one }
Ca sa te inscrii si sa folosesti perioada trial trebuie sa introduci datele de pe card? Mi se pare cam ciudata faza cu toate ca site-ul e de incredere.
Mi-am facut cont deja! Asta dupa ce am scanat articolul tau, ca de citit nu aveam rabdare!
Mai este si Site Trail, care ofera chiar si un pret aproximativ, si cati bani se castiga din acel site. http://www.sitetrail.com/
Si mai este si WooRank care face o analiza SEO http://www.woorank.com/
Amandoua sunt free, dar au si o sectiune premium in care se ofera mai multe informatii.
@visauvi daca nu ai introduce datele de pe card ai putea sa-ti faci n adrese de email ca sa folosesti perioada de trial. n carduri mai greu…
Imediat ce ai publicat articolul, mi-am facut cont pe seomoz.org! E foarte bun, mi-a aratat lucruri pe care singur nu le-as fi descoperit niciodata, insa nu merita 99 USD/luna. Spun asta din punctul de vedere al unui blogger roman, ca peste ocean are balta peste!
P.S. Sunt curios cu cine ti-ai comparat blogul, ca vad acolo niste cifre foarte mari! Sa fie oare problogger sau copyblogger?
@vasiauvi – Site-ul este de incredere. Ii studiez si ii folosesc de ceva timp si nu am observat nimic suspect. Asa cum spune @Joe e o masura de precautie impotriva celor care vor sa isi faca mai multe conturi de trial. Oricum trial de 30 de zile e destul de generos.
@Andrici Cezar – Am folosit si eu WooRank o perioada, dar datele pe care le ofera sunt foarte aproximative. Apropo de statistici, SEOMoz poate fi integrat cu Google Analytics, lucru pe care am uitat sa il mentionez in articol.
@Iulian Sirbu – De aceea am si recomandat cititorilor acestui blog sa foloseasca trialul. SEOMoz chiar ofera informatii foarte utile. Cat despre $99/luna, depinde de veniturile pe care le ai cu blogul sau cu site-ul. Daca ai 5 site-uri pe care le poti optimiza cu SEOMoz atunci $99 nu mai pare atat de mult.
Legat de competitor, am pus un blog de pe blogspot si se pare ca a considerat tot blogspotul, nu doar blogul. Le-am scris celor de la SEOMoz de problema
Asta chiar ma depaseste, dar iti amintesc de o promisiune pentru incepatori: cum se face un sondaj corect…
Buna cum se numeste pluginul ala de arata sub fiecare titlu G Plus One Tweet Like
astea 3 imi poti spune.
Bafta in continuare sa pui cat mai multe articole.
@Zina – Nu am uitat
@Iaz Ionut Florin – Folosesc urmatoarele plugin-uri: Like-Button-Plugin-For-Wordpress, WordPress plugin – Google +1 Button si TweetMeme Retweet Button. Deci nu este un singur plugin.
E prea mult pentru noi!
Folosit. Il recomad.
Oricum merita sa incercati…in 30 de zile de gratuitate va dati seama daca va ajuta si daca merita sa platiti suma respectiva…Fiecare isi cunoaste bugetul si asteptarile.
Spor tuturor!
Blogger In, vezi ca ai mancat o litera – la Optimizarea paginilor ai “sugetiile” si la Monitorizarea pozitionarii in motorele de cautare – ” pentru cei pentru bloggingul “, mai baga un “care”.
O foarte mare importanta o are si controlul site-ului cu Rich Snippets Testing Tool. Ppoti crea o sfera de link-uri intre site-ul tau si contul Google, care cu siguranta ajuta.
@Alina – Multumesc. Am corectat