Mi-am propus de multa vreme sa fac un favicon pentru BloggerIn.ro pentru ca reprezinta un element de branding si creste vizibilitatea in taburile din browsere, dar, pana acum, nu a ajuns in varful listei cu lucruri de facut. Asadar, cate ceva despre favicon.
Ce este un favicon?
Termenul de favicon vine de la favorites icon, avand si alte denumiri in limba engleza, cum ar fi: shortcut icon, website icon, URL icon sau bookmark icon. Pe scurt, un favicon este o imagine de 16×16 pixeli care apare in browser in partea stanga a URL-ului. De asemenea mai apare in taburi (in fata titlului paginii) si in bookmark-uri.
Cum se face si se instaleaza un favicon?
Primul pas este de a creea o imagine de dimensiune 16×16 pixeli. De obicei este vorba de o varianta micsorata a logo-ului.
Desi dimensiunile sunt mici, este suficient spatiu pentru a realiza imagini interesante. Daca va uitati la favicon-urile diverselor site-uri va convingeti de acest lucru. In ceea ce priveste culorile cel mai bine este folositi o paleta compusa din cele 16 culori standard din Windows, sau cel mult 256 de culori. Exista, de asemenea, posibilitatea de a creea o imagine de dimensiune 32×32 care sa fie folosita ca favicon, caz in care imaginea este micsorata automat daca e nevoie. In general, se prefera sa se puna ambele versiuni (16×16 si 32×32) in acelasi fisier astfel incat, daca e nevoie, sa poata fi folosita cea de dimensiune mai mare.
Apoi, dupa ce imaginea este gata trebuie salvata cu extensia .ico. Exista multe programe cu ajutorul carora se pot face fisiere de tip .ico, dar va recomand FavIcon from Pics, o aplicatie online foarte usor de folosit. Aceasta transforma o imagine .jpg, .gif, .png, etc. intr-un favicon.
Filmuletul de pe site explica cum se foloseste aplicatia. Il puteti vedea si mai jos:
Fie ca folositi FavIcon, sau o alta aplicatie, rezultatul trebuie sa fie un fisier cu numele favicon.ico.
Urmatorul pas este de a uploada fisierul in radacina site-ului si de adauga urmatoarea linie de cod in sectiunea <head> (pentru bloguri WordPress, trebuie sa modificati fisierul header.php):
<link rel=”shortcut icon” href=”/favicon.ico” type=”image/x-icon” />
Dupa ce ati realizat acest pas veti putea vedea favicon-ul in browser. Totusi, trebuie sa aveti rabdare. E posibil sa nu apara imediat.
De ce ai nevoie de favicon?
De fapt, se poate trai foarte bine si fara favicon. Este pur optional. Dar, din punctul meu de vedere, tine de imaginea blogului, de brand si va sfatuiesc sa va faceti unul.

{ 5 comments… read them below or add one }
In bookmark-uri iese mai rapid in evidenta FavIcon-ul decat titlul.
BloggerIn.ro se afla in lista de bookmark-uri primul dintr-o categorie, pentru ca nu are favicon si ca sa nu stau sa-l caut.
Intrebari despre favicon: 1. Are vreo importanta ce reprezinta faviconul? Adica e de preferat sa fie o poza, o litera,un logo…? 2. Cum poti sa faci favicon la un blog de pe platforma Blogger ?
De cand astept articolul asta. Insa pentru blogspot cum se poate instala? Am vazut sigur ceva cazuri.
\Multumesc. Seara faina!
@Joe –
Depinde si de browser. Eu observ favicon-urile mai mult in taburi.
@Zina – Nu are importanta ce reprezinta faviconul. De obicei este o versiune a logo-ului site-ului/blogului. Dar poate sa fie si o litera. In nici un caz nu as merge pe o versiune animata. Si, foarte important, trebuie sa fie clar.
@Tudor Enea, @Zina – Pentru blogspot va recomand acest articol.
Adi, mulţumesc foarte mult !