Diferenta dintre tag-uri si categorii intr-un blog

by BloggerIn on May 17, 2011

Ce sunt tag-urile si categoriile dintr-un blog si care sunt diferentele dintre ele? Sunt intrebari importante la care un blogger e bine sa stie raspunsul. Ideal ar fi sa cunoasca aceste lucruri inainte de a incepe constructia blogului. Tag-urile si categoriile pot ajuta la stabilirea unei structuri solide a unui blog atat pentru navigare cat si din punct de vedere SEO.

Categorii si tag-uri

Categoriile reprezinta o modalitate de grupare a continutului la nivel macro. Pot fi privite ca niste mape in care se afla articolele de pe blog. Gruparea serveste vizitatorilor pentru a identifica structura de ansamblu a blogului si principalele teme abordate.  In general, recomandarea este ca un articol sa sa afle doar intr-o singura categorie.

Tentatia de a seta un articol in cat mai multe categorii este mare, dar, din multe puncte de vedere, este o greseala. In primul rand, din punct de vedere SEO, gruparea unui articol in mai multe categorii dilueaza valoarea cuvintelor cheie targetate. Din punct de vedere al vizitatorului, din nou nu e bine pentru ca exista riscul ca aceleasi articole sa se gaseasca in fiecare categorie. Astfel, in momentul navigarii, vizitatorul intalneste (cam) aceleasi articole indiferent de categoria selectata, ceea ce e neplacut.

Tag-urile reprezinta o modalitate de impartire a continutului la nivel micro. Adica, articolele sunt grupate in sub-capitole in functie de anumite cuvinte cheie.

Marele beneficiu pe care il au tag-urile este faptul ca pot fi grupate in ceea ce se cheama “tag clouds” (sunt convins ca majoritatea stiti despre ce e vorba). Tag-urile pot fi folosite pentru gasirea de continut relevant care poate fi identificat in functie de anumite cuvinte cheie (tag-uri).

Cum trebuie folosite tag-urile si categoriile? Intr-un articol de pe Problogger.net, Using Categories and Tags Effectively on Your Blog, Michael Martin ne sfatuieste urmatoarele:

  • “Numarul de categorii ar trebui sa fie mic.”
  • “Fiecare articol sa apartina unei singure categorii.”
  • “Sa se foloseasca aceleasi tag-uri de cate ori este posibil.”
  • “Tag cloud-ul trebuie sa fie usor de citit.”

Din punctul meu de vedere, trebuie sa existe un echilibru intre cele doua. Un numar prea mic de categorii nu este benefic, la fel cum tag-urile nu trebuie sa fie “fara numar”. Ambele pot fi folosite cu succes pentru optimizarea site-ului pentru motoarele de cautare si targetarea unor cuvinte cheie, cu observatia ca tag-urile permit o mai mare flexibilitate. Pe de alta parte, senzatia mea e ca (posibil sa gresesc) Google nu mai ia in considerare tag-urile in aceeasi masura cum o facea acum ceva timp.

Din punctul de vedere al cititorului, ambele sunt necesare si utile si e absolut necesar sa existe intr-un blog.

Folositi tag-uri? Aveti multe categorii? Cum va grupati articolele?

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 12 comments… read them below or add one }

Blog de poker May 17, 2011 at 1:10 pm

Foarte bun articolul pentru ca cele doua notiuni au o relevanta foarte mare tocmai din motivele mai sus detaliate. Din punctul meu de vedere: ai o nisa pe care scrii, din acea nisa iti alegi in jur de 5 subiecte despre care vrei sa scrii si acelea sunt categoriile. In ceea ce priveste tag-urile eu folosesc keywords relevante pentru nisa formate din 3-4 cuvinte. E posibil sa iti iasa in cautari ;)

In continuare am o curiozitate: din punct de vedere SEO este folositor sa lasi atat tag-urile dar si categoriile sa fie indexate? Respectiv eu folosesc Platinum SEO si am lasat TAG-urile sa fie indexate dar pentru categorii am lasat “noindex”.
Pe de alta parte as vrea sa stiu mai multe despre cum trebuie folosite pentru a avea impact in cautari.

Cred ca ar fi la fel de folositor modul in care ar trebui structurat blogul ca arhitectura de site folosind categorii si taguri.

Multumesc!

Blog de poker May 17, 2011 at 1:17 pm

Inca o chestiune care mi se pare importanta: atat timp cat indexez tagurile, dar folosesc aceleasi taguri sub forma de keywords pentru articol, are vreun anume impact asupra blogului?

puiu May 17, 2011 at 1:44 pm

Tag-uri folosesc, dar la categorii, de puturos ce-s am lasat un simplu ‘all’ Acu încerc să dreg busuiocu’, da’ ţi-am zis că mi-e lene tare? Există vreo metodă să categorisesc posturile mai la grămadă şi nu luate cu acul? Merci ;)

Costin May 17, 2011 at 2:04 pm

Foarte bun articolul! Multumim.

BloggerIn May 17, 2011 at 2:28 pm

@Blog de poker – Foarte bune completarile. Multumesc.

Legat de indexare, am aceeasi dilema ca si tine. Unii spun ca tagurile nu e bine sa fie indexate, altii spun ca e ok. Si ale mele sunt noindex, de teama de a nu avea continut duplicat.

Nici la a doua intrebare nu am un raspuns pertinent.

@puiu – Din cate stiu nu exista o metoda prin care sa poti sa faci acest lucru la gramada, dar daca gasesti sa imi spui si mie :)

@Costin – Ma bucur ca l-ai gasit util. :)

Blog de poker May 17, 2011 at 3:05 pm

@Puiu: daca vrei sa modifici la gramada categoriile sau tagurile iti sugerez urmatoarele 2 pluginuri:

1. Simple Tags: ajuta foarte mult administrarea tagurilor
2.. Term Management Tools: cu acest plugin poti modifica atat tagurile dar si categoriile, atat pentru posturi dar si pentru pagini. Foarte folositor daca vrei sa redenumesti, stergi, schimbi categoriile cu taguri, etc.

Spor la treaba!

puiu May 17, 2011 at 3:29 pm

@Blog de poker – ‘term management tools’ să fie! Mulţumesc mult şi milioane de jucători să ai ;)

Zina May 20, 2011 at 7:08 am

Foarte util articolul tau, ca de obicei. Foloseam categoriile şi tagurile oarecum empiric, abia acum am înţeles exact despre ce este vorba.
Am o întrebare: e bine sau rău dacă scrii tagurile cu diacritice ? Are vreo importanţă cum le scrii ?

BloggerIn May 20, 2011 at 7:51 am

@Zina – Faorte buna intrebarea. Din punctul de vedere al cititorului cred ca e mai util cu diacritice. Legat de motoarele de cautare, presupun ca e cam acelasi lucru. Google stie sa fac legatura intre cuvinte cu si fara diacritice.

Dan C May 20, 2011 at 1:45 pm

@Zina – nici o importanta.

alte completari: folosirea cuvintelor cheie ca si tag-uri este conditionata doar de aparitia cuvantului cheie in context, am formulat putin aiurea dar se pare ca asa are cel mai mare efect in cautari. Practic ii indici motorului de cautare prin acele tag-uri despre ce scrii, care sunt cuvintele sau logtail-urile targetate. Astfel cuvantul va sta bine in cautari cu link spre adrese de forma: http://www.blog/tag/nume_tag unde nume_tag este cuvantul targetat.

deasemena poti folosi ca si tag si expresii gen: “de ce mananca iarba cainii” link-ul rezultat fiind de forma http://www.blog/tag/de-ce-mananca-iarba-cainii

Zina May 20, 2011 at 4:41 pm

Adi, Dan, va multumesc pentru explicatii !

siko June 16, 2011 at 6:40 pm

Mi-a trebuit mult pana sa-mi fac categoriile.Sunt atatea de spus despre aproape orice.Nu am un blog de sablon si asta imi permite diversi articolelor , si o necesitate a impartirii in categorii.Cat despre taguri, incerc sa fac cat mai explicit si mai seo, sau in cautarile google.Am observat ca blogul tau este exclusiv despre it, blogging si cam tot ce tine de internet.Tin sa mentionez ca mi-a fost de ajutor in mare parte articolele tale, desi cred ca nu sunt toate chiar originale, faci treaba buna.Cateva le stiam, desi nu vreau sa spun ca sunt pe acest domeniu.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: