Lansarea unui blog nou necesita multe ore de munca pentru a alege o nisa cat mai atractiva, un template bun si pentru a scrie articole de calitate. Ce ne facem atunci cand, in ciuda eforturilor, dupa cateva luni, numarul cititorilor este foarte mic? Cum trecem peste "Nimeni nu imi citeste blogul!"?
Intr-un articol scris cu ceva timp in urma spuneam ca blogging-ul e ca mersul la sala: dupa faza de entuziasm in care totul e usor, iar eforturile nu sunt simtite, urmeaza faza de acumulare, iar daca rezultatele nu vin se ajunge la demotivare si abandon.
Si totusi, ce se poate face? Renuntarea e intotdeauna o solutie usoara. Dar nu e pacat de atata munca?
Voi enumera in continuare 4 lucruri de care sa va aduceti aminte inainte de a va pune problema abandonului:
1. Succesul nu vine peste noapte. Poate lua 6 luni sau mai mult pentru a ajunge la un trafic cat de cat decent. Perioada in care munca depusa trebuie sa ramana la un nivel ridicat. E drept ca exista si bloguri care devin populare in cateva saptamani, dar acestea reprezinta exceptia, nu regula.
2. Numerele pot fi inselatoare. Numarul cititorilor este irelevant in primele saptamani sau luni de viata ale unui blog. Poate sa varieze foarte mult in functie de o serie de factori pe care nu ii controlam (includerea in rezultatele motarelor de cautare, referinte, social media). Principala preocupare a bloggerului trebuie sa fie producerea de continut util, care sa raspunda nevoilor cititorilor sau potentialilor cititori.
3. Motivatia trebuie sa fie cea corecta. A scrie articole din ce in ce mai bune si mai interesante, a folosi blogging-ul ca pe o experienta utila indiferent de rezultate, e genul de motivatie care duce de cele mai multe ori la succes. Daca scopul blogului este de a castiga popularitate sau bani rapid, faptul ca, dupa un timp, traficul este mic duce in mod firesc la abandon.
4. Nu va investiti toata energia intr-un singur proiect. Daca blogul este singurul proiect de care va ocupati intr-o anumita perioada, iar rezultatele nu vin, dezamagirea e usor de inteles. E important sa va dedicati timpul si unor alte proiecte in care sa aveti bucuria rezultatelor rapide si palpabile: scrieti o poezie , pictati un tablou
, faceti-va noi prieteni pe Twitter sau Facebook, etc. In acest fel obtineti un echilibru care va ajuta sa treceti peste momentele in care rezultatele nu sunt cele pe care vi le doriti.
Asadar, nu lasati ca "Nimeni nu imi citeste blogul!" sa va afecteze foarte tare. Depinde de voi sa treceti peste aceasta faza si sa va transformati blogul intr-unul de succes, cu multi cititori fideli.

{ 10 comments… read them below or add one }
Oare este cineva in mediul online care sa nu fi trecut prin faza asta? Eu nu cred. Este foarte probabil ca ai scris chiar din experienta ta aici. Foarte bune sfaturi. Multumim.
@SeeL – Important e ca o mare parte din cei care trec prin aceasta faza sa continue si sa nu se lase descurajati.
Cu siguranta
Ce înseamnă “trafic cât de cât decent” ? După Google Analytics, de exemplu. Am observat că numărătoarea vizitatorilor în aceeaşi zi sau perioadă diferă considerabil de la un site de analiză la altul. Pe care le-ai recomanda ?
@Zina – Intr-adevar difera. Eu folosesc Statcounter si Google Analytics si cand spun “trafic cat de cat decent” ma gandesc la 30-40 de vizite pe zi in Google Analytics.
Te referi poate la 30-40 vizite unice sau 30-40 utilizatori unici care au accesat siteul.
Pentru ca 30-40 vizite (hits) nu e cine-stie-ce
E greu sa ai trafic pe un blog de nisa, chiar daca ai continut in regula. Se pare ca lumea nu cauta lucruri foarte serioase de citit, doar cancan-uri si eventual ceva tutoriale. Restul trebuie sa muncim la greu pentru trafic.
Sugestii pentru bloguri de nisa, specializate?
@Florin Druga – Pentru un blog care e la inceput 30-40 de vizite e mult. Pana la urma nu are mare importanta daca e vorba de vizite sau vizitatori unici.
@Daciana – Ai perfecta dreptate. Traficul pe un blog de nisa se obtine mai greu, avantajul fiind ca sunt mai usor de monetizat. Sfaturi? Optimizare SEO, backlinking, promovare video, comentarii pe bloguri din aceeasi nisa, ebook-uri, newsletter, etc.
Dap perseverenta este cuvantul cheie!
Ai mare dreptate.
Eu am muncit un an pentru 100 de vizitatori unici pe zi
{ 1 trackback }