De ce nu fac link exchange

by BloggerIn on October 10, 2010

In ultima vreme am inceput sa primesc tot mai multe propuneri de link exchange pe care le-am refuzat (politicos). Voi explica in continuare de ce.

1. Link exchange-ul poate fi periculos

Google spune clar, in mai multe locuri, inclusiv in Webmasters Tools ca participarea la activitati de manipulare a Page Rank-ului prin link-uri reciproce poate duce la penalizarea site-ului sau a blogului si scoaterea din rezultatele cautarilor. In lista de activitati interzise e trecut si:

Excessive reciprocal links or excessive link exchanging (“Link to me and I’ll link to you.”)

Ce inseamna exact excessive link exchange nu cred ca vrea cineva sa afle pe propria piele (propriul blog). Nu de alta dar Google nu revine asupra unei astfel de decizii de penalizare. Eu unul nu doresc sa imi asum acest risk.

2. Link exchange-ul e inutil din punct de vedere SEO

Chiar daca nu ar fi vorba de penalizare, trebuie stiut ca Google nu ia in considerare link-urile reciproce. Pur si simplu le ignora. Nu ia in considerare nici macar link-urile de genul: site-ul A are link catre site-ul B, site-ul B are link catre site-ul C, iar site-ul C are link catre site-ul A.

3. Link-urile din blogroll nu trimit trafic semnificativ

Singurul aspect pozitiv pe care il are link exchange-ul in acest moment il reprezinta traficul pe care il aduce direct. Adica vizitatorii care dau click pe link din blogurile sau site-urile cu care s-a facut link exchange.

Din experienta mea traficul generat in acest fel este mic si de proasta calitate, iar bounce rate-ul este foarte mare. In loc de link exchange, ca metode de a atrage trafic, recomand guest post-urile si comentariile pe alte bloguri.

4. Link exchange-ul incarca blogroll-ul

Din punct de vedere estetic blogroll-urile cu mai mult de 10-15 link-uri arata incarcat si, oarecum, spammy. Iar aceasta imagine de spammy este asociata direct cu proprietarul blogului.

Concluzia: nu fac si nici nu voi face link exchange! Acest lucru nu inseamna ca nu voi mai adauga pe cineva in blogroll din cand in cand, dar pentru a mentine lista la un numar decent voi mai si scoate.

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 6 comments… read them below or add one }

andrei October 10, 2010 at 12:04 pm

Eu am auzit ca pagerankul nu prea mai e relevant si ca o sa cam renunte la el :)

BloggerIn October 10, 2010 at 10:43 pm

@andrei – Nu prea cred acest lucru. Sunt de aceeasi parere cu3v1lM1nD. Page Rank-ul va conta si in continuare chiar daca nu va mai fi public de la un moment dat incolo.

Ana October 11, 2010 at 7:49 pm

In mare, ai dreptate insa cu mentiunea >
in momentul in care ai 10 de site-uri sau bloguri care dezbat acelasi subiect, toate adresandu-se unei singure nise iar acestea fac link exchange, Google interpreteaza acest tip de linking ca si comunitate si va acorda un plus de valoare. Ce vreau sa spun este ca exista 2 tipuri de linking: calitativ(bloguri si site-uri pe acelasi subiect) si cantitativ(cel despre care vb tu, mai putin eficient).

BloggerIn October 11, 2010 at 8:11 pm

@Ana – Tind sa cred, desi nu sunt 100% sigur, ca Google ignora cu desavarsire link-urile reciproce, indiferent de natura lor.

Tym October 11, 2010 at 10:32 pm

“…Google nu ia in considerare link-urile reciproce. Pur si simplu le ignora. Nu ia in considerare nici macar link-urile de genul: site-ul A are link catre site-ul B, site-ul B are link catre site-ul C, iar site-ul C are link catre site-ul A.”

Prostii. iti dau exemplu de sute si mii de situri care au ajuns asa in top, facand schimb de link-uri, fie schimburi normale, fie 3-way… nu stiu de unde ai scos prostiile astea, dar practica te contrazice 99%… poate aia 1% sunt cei care intr-adevar, si-au umplut sidebar-ul de bloguri… dar schimbul de link-uri este inca util… daca nu stii ce zici, macar nu mai induce lumea in eroare

BloggerIn October 11, 2010 at 11:00 pm

@Tym – Voi trece fara comentarii peste modul nepoliticos (ca sa nu spun altfel) de a comenta pe blogul meu.

In primul rand, nimeni nu stie exact ce ia si ce nu ia in considerare Google. Asta e cea mai exacta si corecta afirmatie. Promovarea folosind link-uri reciproce, 3-way linking si paid links este in atentia Google de ceva vreme. Cu fiecare update, Google mai penalizeaza site sau bloguri care folosesc aceste metode.

Din ceea ce se discuta in jurul Google si din experienta mea este aproape sigur ca toate metodele de promovare artificiala (iar link-urile reciproce se incadreaza perfect in aceasta categorie) sunt ignorate. Iar daca sunt realizate excesiv se trece la penalizari. Nu sunt lucruri pe care le-am inventat eu, ci sunt lucruri despre care se vorbeste in cercurile interesate de aceste subiecte.

Singura metoda ok de promovare este prin 1-way linking. Si aceasta este modalitatea prin care site-urile ajung pe primele pozitii, in nici un caz prin link exchange.

Bineinteles, fiecare are dreptul sa creada si sa faca cu site-ul sau blogul sau ce doreste.

P.S. Asa intre noi: aceste metode de promovare nu mai sunt nici macar pe listele de metode recomandate de cei care fac black hat SEO.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: