De la o vreme am inceput sa ma intreb daca dependenta de Google nu e prea mare. Cam 80% din timpul pe care il petrec online (dar as putea sa generalizez la timpul pe care il petrec la calculator) folosesc cel putin un produs sau serviciu Google.
Ce s-ar intampla daca, intr-o zi, aceste produse pur si simplu nu ar mai functiona? Ce s-ar intampla cu informatiile stocate de mine? Cat de ok e faptul ca o gramada de informatii ca numele, adresa, mailurile, blogurile pe care le detin, castigurile, obiceiurile online, etc. sunt cunoscute si pastrate de o companie al carei scop, in definitiv, este profitul?
Intrebari pe care mi le pun, dar care nu ma fac sa nu mai folosesc cele 9 produse Google:
Google Search
Este alegerea fireasca atunci cand vine vorba de motoare de cautare. Il folosesc atat de des incat pagina de start a browser-ului este setata tot pe Google Search.
Gmail
Desi folosesc si alte aplicatii de citire si management a mailurilor, Gmail este cel care il folosesc cel mai des atat pentru mailul personal cat si pentru cel de business. Este de departe cea mai buna solutie de acest fel disponibila pe piata.
Google Docs
Am inceput de ceva vreme sa folosesc Google Docs si sunt foarte multumit. Stie multe lucruri pe care le face si Microsoft Office, e online si permite partajarea facila a documentelor. De nepretuit!
Google Chrome
Nu folosesc Chrome ca browser principal, dar il folosesc aproape zilnic. E foarte rapid si probabil ca numai obisnuinta ma face sa nu il folosesc mai des.
Google Analytics si Google Webmasters Tools
Doua aplicatii vitale (cel putin pentru mine) pentru monitorizarea si optimizarea blogurilor.
Google Adsense
Folosesc Google Adsense de ani buni ca modalitate de monetizare a blogurilor pe care le detin si administrez.
FeedBurner
Nu as putea spune exact de ce folosesc Feedburner si nu alte solutii asemanatoare. Probabil pentru ca (aproape) toata lumea il foloseste si pentru ca il am implementat pe toate blogurile mele.
Google Reader
E produsul pe care il folosesc cel mai rar pentru ca prefer sa primesc si sa citesc RSS-urile pe mail, dar trebuia sa fie pe lista.
Cam asta ar fi dependenta de acest gigant (monstru?) online care este Google.
Tu cat de dependent esti de Google? Ce servicii folosesti?

{ 13 comments… read them below or add one }
Parca suntem frati cand vine vorba de produsele si serviciile google.
) Cred ca nu exista utilizator de nivel mediu al internetului care sa nu foloseasca serviciile mentionate mai sus, facand exceptie cel mult google chrome, respectiv produsele si serviciile ce tin in special de web development.
90% din utilizatorii din on-line depind de lista de mai sus + multe alte gadgeturi din on-line
Uau. Cu exceptia adsense, webmaster tools si chiar analytics, le folosesc pe toate zilnic sau cel putin de 2-3 ori pe saptamana. Chrome e browserul meu principal de aproape 2 ani de zile, mai folosesc Opera pt ca unele site-uri se comporta aiurea in Chrome si, mai important, nu mi se mai deschide Gmail in Chrome (WTF, da) si n-am avut tragere de inima sa reinstalez browserul.
Mai exista si alte produse ce pot fi folosite (aproape) zilinic? Nu cred …
@Catalin Stanoiu, @Chello – Si asta ar trebui sa ne dea de gandit. Oare nu devine Google prea puternic?
@Luana – Adevarul e ca Google Chrome e un browser excelent.
@freeseodesign – Poate nu iti vine sa crezi, dar mai exista. Tot aproape zilnic folosesc Google Adwords, dar am uitat de el.
Mai sunt Google Voice, Google Calendar, etc.
Cred ca ai uitat si de youtube, sunt sigur ca il folosesti.
Si eu folosesc toate in afara de Google Webmasters, google calendar foarte rar.
Iar Chrome este browserul implicit, pe care il folosesc.
@cristian – Corect
Cum de am putut sa uit YouTube?
Si asta inca nu e nimic, am facut mici cercetari si deja google spera sa revolutioneze WWW-ul printr-o noua platforma asa zisa “semantica”. Pe scurt WWW-ul semantic va renunta sa mai foloseasca meta-tagurile si se vor baza strict pe preferintele utilizatorilor.Deja au inceput sa adune informatii prin side-barul oferit de google ce permite utilizatorilor sa lase comentarii/pareri despre un anume website, ii va ajuta foarte mult sa afiseze pe viitor rezultatele cautarii in functie de preferintele reale ale utilizatorului si sa faca un altfel de ranking al websiteurilor.Speram sa dispara SEO si websiteurile sa fie valorificate dupa continut si nu dupa un robot ce analizeaza densitatea cuvintelor si “daca te recomanda si vecinu”. Cat despre disparitia GOOGLE …. avem o alternativa …. EXPORT ALL PRIVATE DATA —->>>> BING
@Remus Costin – Sunt sigur ca spammerii vor gasi solutii si pentru noua abordare.
In alta ordine de idei, spuneam zilele trecute ca Facebook s-ar putea sa devina mai important decat Google in ceea ce priveste promovarea online. Asta pentru ca insusi Google va pune accent pe viitor pe continutul direct apreciat si selectat de cititori si mai putin de evaluarea facuta de niste algoritmi.
Cat despre Bing … nu stiu daca as da Google pe Microsoft
@BloggerIn google a devenit o necesitate , ei aici au vrut sa ajunga … e mai rau ca tigara/drogul/alcoolul , interesant e ca sunt si alte motoare de cautare foarte bine dezvoltate dar Rromania s-a axat pe Google nu cunosc momentan nici un studiu raportat pe Glob cine si cum si cat foloseste , referitor la motor de cautare … dar asa-i Rromanu , a fost hi5 toti erau pe hi5 acum e FB toti sunt pe FB , o sa apara altceva si tot asa :]
@Chello – Din cate stiu, in State se foloseste inca destul de mult Yahoo, dar in Romania Google e clar rege.
P.S. Mai bine FB decat hi5
Mai bine fara nici unul dintre ele , pentru ca asa toti vom deveni niste prosti pe romaneste si la o intalnire face 2 face ai sa-i trimiti un mesaj persoanei respective ca tu nu stii sa vorbesti doar sa tastezi … pacat de generatiile FB care vin din urma
Sunt de acord cu tine. Din pacate, e foarte greu sa te rupi complet de tehnologie, mai ales daca asta iti e meseria. Pana la urma echilibrul e cheia: sa intelegi ca Internet-ul e doar un instrument, nu un mod de viata, si sa il utilizezi ca atare.