Tipuri de articole pe un blog

by BloggerIn on September 18, 2010

Nu toate articolele publicate pe un blog sunt la fel. Unele sunt mai scurte, alte mai lungi, unele prezinta mai multa informatie utila, altele reprezinta propriile comentarii legate de o situatie sau un eveniment, altele prezinta un produs sau serviciu.

E important ca un blogger sa stie care sunt diferentele intre diversele tipuri de articole pentru a putea sa isi faca un plan de dezvoltare a blogului pe termen lung. A scrie pur si simplu nu e tocmai un plan :) .

In general, sunt trei tipuri de articole:

Articole fundamentale

Acestea reprezinta coloana vertebrala a unui blog (in engleza termenul e de "pillar articles") si sunt cele mai lungi si mai importante. Sunt pe aceeasi tema cu blogul si prezinta informatii detaliate, tutoriale, sfaturi, solutii pentru diverse probleme etc.

Aceste articole nu sunt legate de un moment sau eveniment anume, ci sunt scrise astfel incat sa poata fi citite si astazi, dar si peste cativa ani, iar informatia prezentata sa fie la fel de relevanta.

Avantajul acestor articole este ca sunt bine indexate de catre Google si sunt o sursa permanenta de trafic. Un articol fundamental scris bine poate aduce trafic important de pe motoarele de cautare ani de zile.

In general, e bine ca astfel de articole sa fie scrie o data, de doua ori pe luna si sa aiba peste 600-700 de cuvinte. Bineinteles, daca puteti sa scrieti articole de foarte buna calitate mai des, e excelent.

Iata cateva exemple de articole fundamentale de pe BloggerIn.ro:

Articole obisnuite

Al doilea tip de articole sunt cele care sunt publicate in fiecare zi. In general sunt mai scurte, mai la obiect, si care anunta diverse evenimente sau prezinta scurte pareri, comentarii, etc.

De exemplu, pe BloggerIn.ro pot considera ca articole ca cele de mai jos sunt articole obisnuite:

Articole pe alte teme

Al treilea tip de articole sunt cele care se refera la alte teme decat tema principala a blogului. Poate sa fie un filmulet funny, o stire sau anuntul unui eveniment. Acestea sunt foarte utile pentru a arata cititorilor ca in spatele blogului este o persoana reala, care are si alte interese in afara de subiectul la care se refera cele mai multe articole.

E important sa nu se abuzeze de aceste articole, pentru ca cititorii fideli vor fi dezorientati. Ei sunt fideli pentru ca asteapta articole pe o tema care ii intereseaza. Daca aceste articole nu vin, cititorii se vor orienta catre alte bloguri.

Pe BloggerIn.ro nu am foarte multe astfel de articole, dar cred ca Ce am invatat din victoria Spaniei la Campionatul Mondial se poate incadra intr-o oarecare masura.

Ce fel articole scrieti? Care aduc cel mai mult trafic? Credeti ca articolele fundamentale sunt importante?

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 5 comments… read them below or add one }

Andrei Jitareanu September 18, 2010 at 4:58 pm

Eu, pentru că scriu pe temă religioasă, am scris în iarna lui 2009 un articol ceva mai detaliat și documentat despre așa zisele cipuri și pașapoarte, cînd am „mirosit” că asta urmează să fie căutat pe google, așa că mi-am pregătit articolul, a avut timp să fie indexat de google, și cînd a început nebunia de căutări despre aceste chipuri am avut timp de o lună peste 600 de vizite pe zi venite din cauza acestui articol. Și astăzi îmi aduce trafic serios… doar un singur artiol… pillar :)

BloggerIn September 18, 2010 at 6:38 pm

@Andrei Jitareanu – Excelent exemplul!

Asta imi da o idee pentru un alt articol referitor la anticiparea temelor de interes si pregatirea de articole optimizate pentru ele.

Alex September 19, 2010 at 9:44 am

Hmm, nu stiu. Depinde mult de tema, scopul si obiectivele … asa cred eu. Dar cu siguranta, cea mai buna varianta sunt articolele fundamentale ;)

poiana marului September 19, 2010 at 12:59 pm

Da,cred ca articolele fundamentale aduc cel mai mare trafic. Dar exista si o problema: nu stii intotdeauna care sunt articolele fundamentale atunci cind le scrii. Eu, de pilda, am inceput un blog despre batrinete, diabet si cura de slabire si… dupa ce am pedalat o luna pe aceasta tema, am scris accidental un articol despre excursia unei familii cu copilul la munte. Ei bine, acest articol a strins intr-o singura zi tot atitea clicuri cit au cumulat toate celelalte articole scrise timp de o luna. Abia atunci mi-am dat seama ca tema cu copilul este un articol fundamental si am inceput sa dezvolt o noua pagina.
In alta ordine de idei, te citesc des si incerc sa aplic in practica, la specificul meu, indrumarile tale. Felicitari pentru continut, esti foarte util pentru un incepator ca mine.

BloggerIn September 19, 2010 at 5:00 pm

E clar ca articolele fundamentale sunt cele mai bune, dar iau timp si efort pentru a fi gandite si scrise. Ar fi ideal daca un blog ar contine doar astfel de articole :)

@poiana marului – Multumesc pentru aprecieri. Ma bucur ca articolele pe care le scriu sunt utile, mai ales pentru bloggerii incepatori.

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: