Cat de lung trebuie sa fie un articol?

by BloggerIn on September 16, 2010

Asa cum nu exista un sigur raspuns corect la intrebarea “Cat de des sa public pe blog?“, la fel nu exista o lungime optima a unui articol. In general, un post pe un blog trebuie sa fie suficient de lung pentru a cuprinde punctele urmarite, dar nu atat de lung incat sa plictiseasca cititorii si sa ii faca sa treaca mai departe inainte de a fi citit concluzia.

Articolele pot avea de la un paragraf, pana la mii de cuvinte. Exista bloguri care publica filmulete de pe YouTube doar cu titlul si eventual o scurta descriere. Alte publica tutoriale ample pe diverse teme.  Pana la urma depinde de profilul blogului si al cititorilor.

In general, eu prefer sa scriu articole intre 200 si 1000 de cuvinte. Rareori, daca tema o cere, depasesc aceasta limita superioara. Limita inferioara este utila pentru a inconjura reclamele 300×250, in cazul in care le afisez in cadrul articolelor.

Lungimea unui articol si SEO

Si totusi, e importanta lungimea unui articol? Da, din punct de vedere SEO e foarte importanta. Google are tendinta sa excluda din cautari articolele foarte scurte, dintr-un motiv foarte simplu: nu poate sa isi dea seama care sunt cuvintele cheie din articolul respectiv. Intr-un articol de 400-500 de cuvinte (lungimea pe care o consider ca fiind optima) se poate calcula foarte usor densitatea cuvintelor, iar motorul de cautare poate decide care sunt cuvintele cheie pentru care concureaza articolul.

Asadar, daca vreti sa scrieti un articol care sa va aduca cititori de pe motoarele de cautare trebuie sa scrieti articole de cel putin 400 de cuvinte.

Frecventa de publicare si lungimea

Daca pentru motoarele de cautare lungimea articolelor este determinanta, pentru cititori, frecventa de publicare a articolelor este chiar mai importanta decat lungimea. Ideal este sa se stabileasca un orar de publicare si sa se mentina tot timpul. Adica, daca va propuneti sa scrieti un articol pe zi, atunci publicati in fiecare zi. Fara exceptie. In nici un caz, cu pauze de saptamani. Numai asa se poate asigura o crestere stabila a blogului si se poate creea o comunitate in jurul acestuia.

Din cate se pare, Google apreciaza si favorizeaza intr-o oarecare masura blogurile care sunt actualizate des, aceasta fiind inca un argument pentru stabilirea si pastrarea unei frecvente ridicate de publicare a articolelor.

Cat de lungi sunt articolele pe care le scrieti de obicei? Care sunt articolele cele mai apreciate de Google? Dar de cititori?

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 3 comments… read them below or add one }

Anglofil September 17, 2010 at 10:02 am

Salut Adi! Kudos inca o data pentru blog! Continui sa te citesc regulat!

Scuze pentru off-topic dar am o nelamurire. Am inceput sa fiu din ce in ce mai constient de importanta SEO-ului, a titlurilor clare, fara aluzii etc.

Intrebarea: se mai poate repara chestia asta? Daca ma apuc sa ajustez titlurile din urma, ma ajuta la ceva sau ele deja au fost indexate prost?

BloggerIn September 18, 2010 at 11:26 am

@Anglofil – Sincer sa fiu nu stiu care e efectul unor astfel de modificari. Eventual poti sa incerci sa modifici doua-trei articole care crezi ca merita si sa astepti o luna-doua. Daca vezi o crestere de trafic de pe motoarele de cautare pe articolele respective inseamna ca merita sa faci si pentru restul.

Zina January 22, 2011 at 11:04 am

Articolele mele au în medie 500 de cuvinte, cu limite de 400-600, rareori mai mult sau mai puţin. Public zilnic, dacă ştiu că într-o zi sau două nu voi putea lucra, pregătesc câteva articole şi le programez pentru publicare automată – pluginul Auto Future Date -.
Cred că merită să modifici articolele din urmă, am citit că motoarele de căutare recitesc mereu din urmă, nu se mulţumesc cu articolele “la zi”. Şi eu am făcut modificări şi am “crescut” în ochii motoarelor de căutare.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: