Analiza de blog #11: LucruriGratis.com

by BloggerIn on July 30, 2010

Asa cum am promis, saptamana aceasta fac mai multe analize de blog. Dupa PionezaDintreFese.ro a venit randul unui alt blog interesant: LucruriGratis.com. Este vorba de un blog care promoveaza un proiect/site comercial.

Design

Design-ul este discret, cu o paleta de culori aleasa in asa fel incat sa puna in evidenta continutul. Logo-ul este excelent. Se vede mana de profesionist. 

Impresia generala este foarte buna, se vede ca se acorda o mare grija pentru detalii, ceea ce mi se pare firesc avand in vedere scopul comercial, de promovare, al blogului.

Iata cateva sugestii de imbunatatire:

  • Cred ca ar trebui gasita o solutie pentru delimitarea continutului si a barei laterale de restul paginii. Poate prin folosirea unui background mai inchis.
  • In pagina secundara, ma deranjeaza (putin) bara cu numarul de comentarii, retweet-uri si share-uri. Poate ar trebui gasita o solutie astfel incat sa nu se miste atunci cand se face scroll.

Domeniu

Domeniul, LucruriGratis.com, exprima clar subiectul blogului si este ruda cu LucruriGratis.ro. Ca si practica generala, e bine ca atunci cand investim intr-un proiect sa ne asiguram ca detinem si domeniile inrudite (.com,.net,.eu, etc.), indiferent daca le folosim sau nu. In acest fel ne protejam de surprize neplacute.

Continut

Din cate inteleg, scopul blogului LucruriGratis.com este de a promova LucruriGratis.ro, astfel incat articolele sunt orientate pe prezentarea "lucrurilor gratuite" sau a actiunilor pe care le fac initiatorii si sustinatorii proiectului.

Optiunea de face un blog separat de site-ul propriu-zis mi se pare interesanta. In general aceastea au un blog atasat fie pe un subdomeniu, fie intr-un folder de genul "numedomeniu.ro/blog/".

Optimizare

Articolele sunt bine optimizate si ar putea fi chiar luate drept exemplu. Se vede o preocupare constanta pentru optimizarea meta tag-urilor. 

Monetizare

E clar ca nu se urmareste monetizarea directa a blogului, ci doar redirectionarea traficului catre site-ul principal.

In acest sens, poate ar fi utila realizarea unui widget cu prezentarea unor produse de pe LucruriGratis.ro. Poate ceva asemanator cu widgetul cu prieteni de pe Facebook, doar ca in loc de prieteni sa apara produse.

Concluzie

LucruriGratis.com este un altfel de blog decat cele pe care le-am analizat pana acum. Pot spune ca este un blog profesionist si e interesant de urmarit, in primul rand pentru a vedea abordarile in ceea ce priveste optimizarea si promovarea, iar in al doilea rand pentru a descoperi lucruri gratis :)

Ce parere aveti de LucruriGratis.com, dar despre LucruriGratis.ro? Ce va place? Ce nu va place? Cum vi se pare ideea?

Daca sunteti interesati de o analiza (subiectiva) a blogului vostru ma puteti contacta aici.

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 2 comments… read them below or add one }

Cristi Mosora July 30, 2010 at 4:04 pm

1. Multumesc mult pentru sfaturi :)
2. Inteleg ce zici referitor la delimitarea coloanei de continut, o sa incerc sa gasesc o solutie pentru a schimba ceva.
3. Referitor la bara de Share, este un widget care se poate seta sa nu mai plimbe acea bara. Dar stau si ma gandesc, oare e de dorit acest lucru? Avand in vedere faptul ca cititorii blogului LucruriGratis nu sunt prea familiarizati cu notiunea de blog/share, am ales aceasta varianta ca o solutie extrema pentru a aduce aminte cititorilor ca exista aceste instrumente de promovare. Pe de alta parte, stiu ca este deranjant faptul ca bara aceea se suprapune cu unele informatii afisate dupa continutul articolului. Imi e greu sa ma hotarasc in aceste conditii, si va rog sa ma ajutati cu mai multe opinii.
4. Ideea unui widget cu o selectie de oferte gratuite de pe site este foarte buna ;)
5. In ceea ce priveste blogul cu aspect profesionist :) Ma simt flatat de aceasta apreciere. Acum 9 luni am lansat site-ul, si dupa vreo luna mi-a spus o prietena ca ar fi cazul sa fac si un blog pentru comunitatea LucruriGratis. Atunci a fost prima oara cand am luat contact cu blogurile. Auzisem de mult ca exista, dar nu intrasem niciodata sa citesc vreunul. Deci am pornit de la 0, cu 0 cunostinte de wordpress, html sau php. Am luat o tema free, am modificat-o pana a inceput sa semene cu site-ul, am inceput sa adaug/scot plugin-uri pe care le vedeam pe alte bloguri, cu timpul am inceput sa fac modificari in fisiere (nu cred ca as sti sa ii explic si altcuiva ce si cum am facut). M-am folosit de sfaturile pe care le-am gasit pe acest blog, unde nu am gasit ce trebuie am cautat cu google. De cele mai multe ori sfaturile nu se pot aplica exact asa cum le gasesti la problema ta, trebuie sa le adaptezi, dar ideea este ca se gaseste ajutor pe internet pentru orice fel de problema.
6. Inchei cu o intrebare care ma preocupa: cat de legal este sa iei o tema free si sa o modifici?
Multumesc din nou pentru review, sfaturi si tutorialele din acest blog :) si astept si criticile /sugestiile cititorilor.

BloggerIn July 30, 2010 at 5:18 pm

@Cristi Mosora – Legat de widgetul de share, e doar o parere subiectiva :) Eu zic sa incerci ambele variante si sa o pastrezi pe cea cu rezultatele cele mai bune.

E remarcabil ce ai reusit sa faci si sa inveti in 9 luni. Felicitari!

Din cate stiu, e 100% legal sa modifici si sa folosesti o tema free. Dar trebuie sa vezi daca nu cumva sunt specificate conditii speciale, desi nu cred sa fie cazul.

Mult succes cu proiectul si cu blogul!

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: