Asa cum am pomenit si in articolul 10 metode de a face bani din blogging, una din cele mai populare metode de a monetiza un blog (daca nu cea mai populara) este aceea de a afisa reclame prin intermediul Google Adsense.
Ce este si cum functioneaza Google Adsense
Adsense este un serviciu oferit de Google celor care au un site sau un blog si care permite afisarea de reclame (text, bannere, video) pentru care se primesc bani fie pe numarul de afisari, fie pe numarul de click-uri.
Reclamele sunt afisate contextual, adica in functie de continutul paginii sau al site-ului. Adsense monitorizeaza permanent site-ul sau blogul si decide, pe baza unui algoritm complicat, ce reclame se afiseaza la un moment dat.
Aceste reclame sunt afisate de catre Google, dar ele sunt contractate de catre beneficiari prin intermediul unui alt serviciu numit Google Adwords. Asadar, cineva care doreste sa isi promoveze un produs foloseste Google Adwords, iar cei care vor sa afisese reclamele folosesc Google Adsense.
Pentru a afisa astfel de reclame trebuie creat un cont, dupa care urmeaza procesul de customizare a reclamelor ce vor fi afisate. In final rezulta un cod care trebuie integrat in site/blog, lucru care se poate face manual sau folosind plugin-uri. Tot procesul dureaza cateva minute.
Banii castigati pot fi primiti prin check sau prin Western Union.
Avantaje Google Adsense
Principalul avantaj al acestui serviciul este ca e foarte usor de instalat si de intretinut. Practic, cei care folosesc Adsense se pot concentra asupra propriului blog/site pentru a creste traficul si calitatea continutului, si nu interactioneaza in nici un fel cu cei care isi promoveaza produsele sau serviciile.
Dezavantaje Google Adsense
Titlul articolului prezinta Adsense ca fiind cea mai la indemana metoda, nu cea mai buna sau cea mai eficienta. Castigurile obtinute depind de multi factori si in general sunt destul de mici. Din experienta mea, e nevoie de mult trafic (mai ales organic) pentru a atinge un nivel satisfacator al veniturilor.
Un alt deavantaj este ca vizitatorii sunt saturati de acest tip de reclame si, de cele mai multe ori, le ignora.
De asemenea, exista o perceptie destul de raspandita, cum ca blogurile care afiseaza reclame Adsense nu sunt de incredere. O perceptie subiectiva, departe de adevar, dar ea exista. Asa ca, atunci cand ne hotaram sa afisam astfel de reclame, trebuie sa ne gandim si la efectul pe care il vor avea asupra vizitatorilor.
Concluzie
Google Adsense este, in mod clar, o metoda de monetizare care trebuie incercata. Desi nu este cea mai eficienta, este o metoda comoda, care nu presupune efort semnificativ. Intr-un articol viitor voi prezenta cateva metode de crestere a veniturilor cu Adsense.
Ce parere aveti de Google Adsense? Il folositi? Cu ce rezultate?
P.S. Acesta este cel de al 100-lea articol de pe BloggerIn.ro! Si inca nu am intrat in faza de plictiseaza

{ 10 comments… read them below or add one }
Da, il folosesc… rezultatele ? Dezastru
Singura chestie ce o folosesc de la Google ce ofera bani este motorul de cautare personalizat. De ce? Nu pentru bani ci pentru eficienta lui in comparatie cu cel nativ in wordpress.
P.S. Sa nu cumva sa te plictisesti. Majoritatea articolelor mi se par foarte interesante si le citesc cu placere.
Subscriu la ce a zis Andrei, nu cumva sa te plictisesti. Ar trebui sa te gandesti la 2-3 articole pe zi
@Avadanei Andrei, @Ginake –
) Nu plictiseala e problema, ci timpul. Daca ziua ar avea macar 48 de ore ce bine ar fi
Eh, atunci intram intr-un mediu familiar.
)
Il folosesc, insa nici rezultatele, nici alegerea, nu mi se par cele mai fericite… Dar pe masura ce creste site-ul caut sa il inlocuiesc cu alte metode de monetizare.
Cred ca ar trebui o diferentiere intre adsense pt contenten in ro si in en.
Adi, am încercat şi eu să intru la Adsense ăsta. Am făcut tot ce au zis ei acum vreo lună şi ceva. Nu am primit nici un răspuns. Am incercat să intru pe contul Adsense şi mi-au zis că nu pot intra deoarece solicitarea mea e în studiu. Asta după două săptămâni şi respectiv o lună de la depunerea solicitării. Ce mă sfatuieşti să fac ? Să mai aştept ? Să fac altă solicitare ?
@Zina – Eu zic sa astepti. Cei de la Google nu exceleaza in ceea ce priveste rapiditatea de raspuns. In plus, o noua cerere nu ar grabi lucrurile.
Din pacate, am inteles ca e o problema destul de raspandita.
Am înţeles, mulţumesc. Mă deranjează că aşteptarea asta vine după ce am ezitat îndelung să fac acest pas şi am luat cu greu hotărârea…
{ 4 trackbacks }