Cum sa faci fata criticilor

by BloggerIn on April 24, 2010

CriticaIn ultima vreme BloggerIn.ro a inceput sa intre in atentia unor bloggeri cu mai multa sau mai putina vechime in blogosfera romaneasca, dar cu atitudine. Asa ca, pe langa laude timide, au inceput sa curga si criticile. Unele cu argumente, altele fara, unele cu un limbaj decent, altele cu un limbaj la limita (inferioara) a decentei. Dar, asa cum am inteles de la Vlad, aceasta este o caracteristica a bloggerilor din spatiul mioritic, asa ca nu sunt ingrijorat si nici foarte surprins.

In momentul in care iti contruiesti un blog te expui opiniei unei game largi de cititori. O parte vor aprecia ceea ce ai avut de spus, o parte vor ramane indiferenti, iar cativa te vor critica. Este inevitabil.

Din punctul meu de vedere, critica trebuie privita ca ceva firesc si acceptata ca atare. Asadar, ce facem cand suntem criticati? Ne luptam cu cei care ne critica? Ii ignoram? Renuntam? Iata cateva atitudini pe care (incerc sa) le aplic.

Bucura-te cand este criticat!

Ai fost criticat? Foarte bine! Inseamna ca ai fost observat, esti bagat in seama. E mai bine sa fi criticat, decat ignorat. Fiecare comentariu sau articol despre blogul tau, iti face un serviciu. Te promoveaza. In engleza este o vorba foarte adevarata: “There is not such thing as bad publicity.”

Invata din critici!

Nimeni nu e perfect! Deci nici tu. E posibil ca criticile sa fie intemeiate. Ia partea buna din criticile pe care le primesti. Este un feedback gratuit. Poti sa il folosesti pentru a-ti imbunatati blogul sau pentru a corecta greseli.

Nu lua critica foarte in serios!

De ce mai multe ori cei care iti critica blogul, nu te cunosc personal. Deci, nu vorbesc despre tine! Asa ca incearca sa te detasezi si sa intelegi ca critica se refera doar la blog.

Nu o lua personal nici daca limbajul depaseste limita decentei. In definitiv comentariile ii caracterizeaza in primul rand pe cei care le fac si de abia apoi pe cei carora le sunt adresate.

Publica comentariile critice!

Daca cineva comenteaza pe blogul tau, bineinteles ca ai puterea de a ignora ceea ce nu iti convine. Totusi, sfatul meu este ca, in cazul in care criticile sunt ok din punctul de vedere al limbajului si al continutului, sa le publici. Astfel, vei creea pentru blogul tau o imagine mai “umana”, a unei comunitati in care se pot schimba idei, chiar daca acestea nu sunt intotdeauna favorabile autorului. In plus, opiniile contra dau de multe ori tonul discutiei.

Raspunde criticilor!

A raspunde criticilor inseamna a te ridica deasupra lor. Nu te jena sa raspunzi oriunde esti criticat, atat pe blogul tau, cat si pe alte bloguri. Dar nu uita sa fi intodeauna politicos, indiferent de modul in care ti se raspunde. Vei putea astfel sa castigi respectul cititorului neutru si chiar sa castigi respectul celor care te critica.

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 5 comments… read them below or add one }

Florea Cristian April 24, 2010 at 3:41 pm

Foarte important este sa-ti si recunosti greseala atunci cand ea exista. Daca unul te critica si are dreptate, nu incerca sa-l inveti teoria chibritului, daca stii ca n-ai dreptate. Spune-i ca are dreptate si-ti pare rau, eventual ca o sa corectezi greseala.

Acest lucru este observabil si prinde foarte bine in cazul tau, ma mir ca nu l-ai amintit in articol.

BloggerIn April 24, 2010 at 6:47 pm

@Florea Cristian – Am mentionat ca fiecare din noi poate gresi si ca e bine sa raspunzi criticilor. Intr-adevar urmatorul pas este sa recunosti daca gresesti.

Vlad April 25, 2010 at 11:36 am

@BloggerIn – am vazut ca ai mentionat unul din omentariile mele in acest articol si nu ma pot abtine sa adaug dovada clara la ceea ce am spus atunci. Priviti oameni buni cat de civilizata e blogosfera in romania http://forumulbloggerilor.ro/thread-5301.html

BloggerIn April 25, 2010 at 12:14 pm

@Vlad – :) ) Am intalnit fete cunoscute in postul respectiv :)

andrei May 30, 2010 at 8:59 pm

În principiu sunt de acord cu cele spuse, dar cu o mică precizare. Comentariile critice să fie asumate şi făcute pe un ton civilizat. Fără replici „inteligente” sub „protecţia” anonimatului, fără sarcasm şi ironii ieftine.

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: