9 lucruri de facut pentru a imbunatati uzabilitatea blogului tau

by BloggerIn on April 19, 2010

Uzabilitatea (din englezescul usability) unui blog sau site, potrivit unei definitii mai pretentioase, se refera la usurinta cu care informatia continuta de acesta poate fi accesata pentru satisfacerea nevoilor vizitatorilor.

In mod clar, continutul este piatra de temelie a fiecarui blog, dar nici uzabilitatea nu este de lepadat. Chiar daca informatia prezentata este extraordinara, ea poate fi alterata de modul de prezentare. Pacat de munca!

Iata cateva sfaturi pentru optimizarea unui blog din punctul de vedere al uzabilitatii:

1. Testeaza blogul pe diverse browsere

Potrivit datelor furnizate de StatCounter, in ultimul an, in Romania, cele mai folosite browsere au fost Firefox, Internet Explorer, Opera si Chome. Asadar, este important ca blogul tau sa functioneze bine macar pe aceste browsere.

Se intampla deseori sa ne testam blogul doar pe browserul pe care il folosim in mod curent. Nu este suficient! De fiecare data cand implementem o noua functionalitate sau facem schimbari de design, este necesar sa testam blogul/site-ul pe mai multe browsere. Acest lucru se poate face foarte usor pe BrowserShots.org.

2. Pune la dispozitie o casuta de cautare

Nu degeaba motoarele de cautare au revolutionat Internetul. Functia de cautare nu trebuie sa lipseasca de pe nici un blog. Si trebuie sa fie cat mai accesibila. De asemenea, rezultatele cautarilor trebuie sa fie bine afisate, astfel incat sa faciliteze accesul la informatie.

3. Alege un font potrivit

Trebuie sa tineti cont de toate categoriile de public atunci cand alegeti un font. In general e bine sa alegeti fonturi clasice (neutre), care sa faca citirea usoara. In definitiv, informatia e mai importanta decat forma. Marimea trebuie sa fie aleasa astfel incat sa nu deranjeze cititorul.

4. Fa link-urile vizibile

Pe scurt: tot ceea ce este “clickable” sa fie vizibil. De obicei e bine sa aiba o culoare diferita sau sa fie subliniate.

5. Ai grija sa ai un continut usor de citit/ scannabil

Majoritatea utilizatorilor de internet fac mai multe lucruri deodata atunci cand navigheaza: citesc mailul, scriu documente, se joaca, etc. In acest context, este foarte important ca infotmatia prezenta pe blog/site sa poata fi usor de citit. Adica, ideile principale sa iasa in evidenta de la prima citire sau privire (superficiala). In acest sens, sunt utile paragrafele, header-ele, listele, etc.

6. Foloseste tag-urile ALT si TITLE pentru imagini

In afara de faptul ca ajuta la optimizarea pentru motoarele de cautare, folosirea tag-urilor ALT si TITLE ajuta cititorul sa inteleaga mai repede si mai bine informatia prezentata.

7. Lasa-l pe vizitator sa porneasca filmuletele sau muzica

Daca ai un blog care are filmuteze sau muzica lasa-l pe utilizator sa aleaga cand si ce sa porneasca. Pentru mine, si cred ca si pentru multi altii, e extrem de deranjant sa intru pe un blog sau pe un site si sa porneasca un video sau muzica in mod automat. De cele mai multe ori nici nu mai citesc informatia prezentata si inchid fereastra.

8. Fa o pagina de about

Nu coteaza daca administrezi un blog personal, de nisa sau al unei companii, ai nevoie neaparat de o pagina care sa vorbeasca despre scopul blogului si sa prezinte cateva informatii despre autori.

9. Fa o pagina de contact

Pagina de contact este la randul ei importanta. Si tine de uzabilitate, de modul in care vizitatorul/cititorul are acces la ceea ce cauta. E foarte frustrant sa gasesti informatie utila pe un blog si sa nu poti sa il contactezi pe autor.

Ce alte metode de imbunatatire a uzabilitatii stiti?

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 2 comments… read them below or add one }

Daniel April 20, 2010 at 7:05 am

e super articolul. Chiar am avut sa invat de aici. Multumesc pentru articol.

Luka April 20, 2010 at 6:50 pm

Sunt unele lucruri elementare si altele la care nu m-am gandit. Interesant.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: