FeedBurner – Ce, cum si de ce?

by BloggerIn on February 13, 2010

Ce e RSS Feed si ce e FeedBurner

Potrivit Wikipedia, RSS ofera continut web sau sumaruri de continuturi web impreuna cu legaturi catre continutul complet al respectivei surse de informatii (de cele mai multe ori, un blog) sub forma unui fisier XML numit feed RSS, webfeed, stream RSS sau canal RSS. 

Feed-urile web permit cititorilor fideli anumitor pagini sa fie informati la actualizarea continutului de pe aceste pagini web, prin folosirea unui soft special numit aggregator.

In paginile web, feed-urile web (RSS sau Atom) sunt de obicei legate de cuvantul “Subscribe” (“Subscrie”), un pătrat portocaliu, un icon de feed, sau de literele XML.

Mai multe detalii despre feed-uri RSS si despre modul in care acestea pot fi citite si acesate puteti gasi in articolul Ce înseamnă RSS ? Cum se foloseşte un flux RSS ?  publicat de StefaMedia.ro. Excelent articol!

FeedBurner este pentru blogger-i

FeedBurner este un utilitar Google gratuit care permite contorizarea numarului de abonati/inscrisi la un astfel de feed RSS. Vom vedea de ce acest lucru este important pentru blogger-i.

Cum se foloseste FeedBurner

Pentru a folosi FeedBurner trebuie sa iti creezi mai intai un cont Google (daca nu ai deja). Apoi mergi pe feedburner.com sau feedburner.google.com si te loghezi.

In casuta deasupra careia scrie Type your blog or feed address here introdu adresa blogului si apasati Next.

Poti lasa numele si adresa feed-ului cele implicite si apoi apasa Next.

Si iata ca avem noua adresa a feed-ului:

Apoi Next, Next si vei vedea o pagina in care sunt prezentate diferite optiuni de folosire a feed-ului. Pentru WordPress sunt sugerate doua posibilitati:

Prima se refera la afisarea posibilitatii de inscriere la RSS prin FeedBurner, iar cea de a doua la trimiterea prin mail a RSS-ul pentru cei inscrisi. Aceasta a doua posibilitate este o functionalitate foarte puternica si ii voi dedica un articol intreg in viitorul apropiat.

Ceea ce sugerez eu pentru integrarea Feedburner in blogul tau este plugin-ul Feed Smith (pe care l-am recomandat si in 20 Plugin-uri WordPress importante pentru blogul tau). Acesta, odata instalat, face un lucru foarte simplu: redirectioneaza feedul blogului catre feed-ul Feedburner, fara a mai fi nevoie sa modifici nimic in fisierele din template.

Dupa instalarea si activarea plugin-ului, va trebui sa adaugi adresa feed-ului Feedburner a blogului tau in Settings->Feedburner:

 

Dupa ce dai Save vei observa ca peste tot in blog este integrata noua adresa de feed (cea integrata cu FeedBurner).

De ce sa folosesc FeedBurner

In primul rand, FeedBurner permite unui blogger sa tina o evidenta a celor care ii urmaresc blogul. Numarul de subscriber-i reprezinta, in mare, numarul de cititori fideli.

In al doilea rand, se poate urmari evolutia numarului de abonati si se pot trage niste concluzii. In mod evident daca numarul de subcriber-i scade sau este constant (mic) pe o perioada lunga de timp inseamna ca trebuie luate niste masuri. Voi reveni intr-un post ulterior cu metode de crestere a numarului de subscriber-i.

De asemenea, numarul celor inscrisi la RSS este un indicator important al popularitatii unui blog. Astfel, poti sa iti faci o imagine asupra popularitatii blogurile care iti sunt concurente. Cele mai populare bloguri afiseaza numarul de subscriber-i folosind un widget FeedBurner (Publicize -> Feedcount). De exemplu numarul celor inscrisi la RSS blogului ProBlogger.net este, in acest moment, de 139,000.

Inscrie-te la RSS-ul Bloggerin.ro

Acum ca am instalat Feedburner pe Bloggerin.ro, va invit sa va inscrieti. Butonul de Subscribe il gasiti in partea dreapta sus a blogului:

Related Posts with Thumbnails

Vrei sa afli cum sa poti sa atragi mai multi cititori pe blogul tau,
cum poti sa il optimizezi si sa il monetizezi?

Inscrie-te la RSS


Introdu adresa de email:     

{ 11 comments… read them below or add one }

accesinterzis March 15, 2010 at 7:08 pm

Am si eu o intrebare. Google ne zice ca plugin-ul Feed Smith e compatibil pana la versiunea 2.5. Eu am WP 2.9.1. Ce solutie mi-ai recomanda? M-as incumeta totusi sa il instalez. Poate merge. Dar mai intai vreau sa te intreb ca nu vreau sa stric ceva.

BloggerIn March 15, 2010 at 7:15 pm

@accesinterzis – Eu folosesc Feed Smith si am versiunea 2.9.2. Deci merge :) Probabil cei de la Google au uitat sa actualizeze pagina plugin-ului.

accesinterzis March 15, 2010 at 7:18 pm

L-am bagat. Am mers instalat dar cand vreau sa il activez imi zice “The pugin does not have a valid header”.

BloggerIn March 15, 2010 at 7:33 pm

@accesinterzis – Ciudat. Poate te ajuta asta

Aki November 12, 2010 at 8:20 pm

Salut. Pe feedburner am cont, funtioneaza si partea de subsciption, insa pe tema nu imi apare numarul de subscriptori. Ar fi trebuit sa apara in “subscribe to rss” insa nu apare decat un x in opera si ie, iar in mozilla nu apare nimic. Vreo idee ceva?

BloggerIn November 13, 2010 at 9:02 am

@Aki – Trebuie sa activezi FeedCount din Publicize.

Aki November 13, 2010 at 4:04 pm

S-a rezolvat. Ms mult.
PS Ciudat e ca in mozilla nu se vede deloc, desi pe site-ul temei apare. Sper sa ii dau de cap.

Aki November 13, 2010 at 5:45 pm

Eu din nou.. Se pare ca pana la urma a aparut si pe mozilla.. Ce-i drept cu intarziere :)

BloggerIn November 13, 2010 at 9:45 pm

@Aki – Ma bucur ca s-a rezolvat. :)

Cornel March 3, 2011 at 1:29 pm

Salut!
Ma puteti ajuta si pe mine putin? Mi-am facut pus si eu feedburner pe un blog si cand trimite newsletterele imi trimite intregul continut al posturilor publicate. Exista ceva setari care sa imi permita sa trimit numai o parte din acel articol (de ex., numai primele doua randuri)? Daca da, ce trebuie sa mai fac? Eu l-am pus pe blog fara sa am instalat feed smith si am postat vreo 5 articole cand am vazut ca mi le trimite intregi. Ma gandesc ca si la 5 articole trebuia sa imi trimita numai prima parte, daca era configurat corect…

Multumesc anticipat pt ajutor!

BloggerIn March 3, 2011 at 2:14 pm

@Cornel – Exista o setare in Wordpress: Settings -> Reading -> For each article in a feed, show. Acolo se selecteaza Summary. Ar trebui sa mearga.

Leave a Comment

{ 6 trackbacks }

Previous post:

Next post: